Heseveld Nijmegen
Heseveld Nijmegen
Heseveld Nijmegen
Heseveld Nijmegen
Heseveld Nijmegen
Heseveld Nijmegen

Heseveld, Nijmegen

305 woningenReferentieUitleggebiedDuurzaamheidRenovatieGroot onderhoud
305 woningen

In 2008 heeft de divisie Totaalonderhoud van Van de Klok voor woningcorporatie Portaal 305 vooroorlogse woningeenheden ‘geupgrade’ in de Nijmeegse wijk Heseveld. Zowel de binnen- als buitenkant van de woningen zijn aangepast volgens de laatste woningstandaarden. Een groot onderhoudsproject wat in samenwerking met de architect en gemeente zeer succesvol is afgerond.

Dé basis voor goed co-makership

Omdat de portiekwoningen dateren van voor de tweede wereldoorlog had de divisie Totaalonderhoud van Van de Klok te maken met een gemeentelijk monument en daarmee beschermd stadsgezicht. De aanpassingen aan de buitenkant van de portiekwoningen moesten passen in de eisen van de commissie Beeldkwaliteit. Dit, zodat er zoveel mogelijk van vroeger behouden zou worden. Tegelijkertijd wilde de divisie Totaalonderhoud van Van de Klok de juiste producten toevoegen die echt van toegevoegde waarden zijn voor de woning op de lange termijn en wooncomfort toevoegen. Deze twee uitgangspunten van ‘beeld’ en ‘techniek’ vroegen om een intensieve samenwerking met Paul van Hontem architecten en de gemeente Nijmegen om uiteindelijk het vergunningentraject goed te kunnen doorlopen. De basis voor goed co-makership werd dan ook hier gelegd. Van de opgedane ervaringen in dit grote onderhoudsproject, plukt de samenwerking nu nog de vruchten in andere projecten!

Een grote ‘apk-beurt’ voor de buiten- en binnenkant

Zowel de buitenkant als de binnenkant van de portiekwoningen zijn opgewaardeerd. Aan de buitenkant zijn de daken, goten, metselwerk en het glas vervangen. Binnen in de woningen zijn de keuken, badkamer en het toilet vervangen. Daarnaast zijn in sommige portiekwoningen ook plattegrond wijzigingen doorgevoerd (binnenwanden die verplaatst zijn), waardoor de bewoners vier weken in een vervangende woning hebben gewoond.

Alle portiekwoningen voldoen daarnaast nu aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen (nieuw hang- en sluitwerk voor ramen en deuren) en zijn brandveilig gemaakt volgens de eisen uit het Bouwbesluit. De zachtboard platen van het plafond zijn vervangen door gipsplaten, rookmelders zijn geïnstalleerd en de meterkast is vervangen.

Architect
Van Hontem Architecten
Directievoerder
Portaal Nijmegen/Arnhem
Realisatie
Van de Klok Totaalonderhoud
Oplevering
Q2 2009