Wilma en Adrie van de Klok met de herstelde Drutense kerktoren op de achtergrond

Weer in beweging na de oorlog: een markant hoogtepunt in Druten (1946 - 1960)

2 januari 2023

100 jaar KlokGroep. Een familiebedrijf gebouwd op een fundament van hard werken en verantwoordelijkheidsgevoel enerzijds, en visie en lef anderzijds. Een verhaal ook van drie generaties, met broers die weten wat ze aan elkaar hebben. Van het prille begin tot nu: reis mee door 100 jaar KlokGroep.

1946 - 1948
Tijdens de Tweede Wereldoorlog had vrijwel alles stilgelegen. Kort na het eind ervan krijgt Johan van de Klok van de Nederlandse overheid de vraag om de oorlogsschade te taxeren. Strak in het pak en met een sigaar in de mondhoek gaat hij aan de slag. Als hij klaar is met de taxaties, zegt zijn vrouw Antoinette tegen hem: ‘Het mooie pak mag uit, er is weer overal werk.’ Maar Johan weet één ding: ‘Ik doe geen overall meer aan.’ De vier oudste zonen – Jan, Piet, Tonnie en Adriaan – zijn dan al gaan meewerken in het bedrijf en bouwen ‘Johan van de Klok en Zonen’ in de jaren na de oorlog verder uit.

1951
In dit jaar krijgt Johan van de Klok en Zonen een opdracht die tot op de dag van vandaag gezichtsbepalend is voor Druten en waarmee het bedrijf zichzelf ook in de kijker speelt: het herstellen van de kerktoren die in de oorlog zwaar is beschadigd.

Als de restauratie is voltooid, klimt Adriaan langs de toren omhoog om de vergulde haan eigenhandig bovenop het kruis op de torenspits te plaatsen. De haan heeft hij met touwen op zijn rug gebonden. Het hele dorp is uitgelopen en volgt de klimpartij vol spanning. Jaren later, wanneer de oude haanvervangen wordt door de huidige, zal deze eer Adriaan nog eens te beurt vallen. Hij hoeft dan niet meer zelf te klimmen maar wordt veilig via een kraan naar de torenspits gebracht.

Het restaureren van de Drutense kerktoren geeft Johan van de Klok en Zonen een positieve impuls: de orderportefeuille groeit.

Naam: Johan van de Klok en Zonen
Omzet in 1950: € 100 duizend
Directie: Johan van de Klok

Vier jonge knapen die gas wilden geven: dat kenmerkt de tweede generatie. Ieder had zijn kwaliteit, de broers vulden elkaar aan.

John van de Klok

Kijk mee: de haan op de toren

Drutense kerktoren in de steigers

Drutense kerktoren in de steigers

Schaften tijdens herstel kerktoren - Adrie van de Klok in de spits

Schaften tijdens herstel kerktoren - Adrie van de Klok in de spits

Aannemersbedrijf Joh. vd Klok en Zn.

Aannemersbedrijf Joh. vd Klok en Zn.

Werkplaats

Werkplaats

Heien - Bouwlift

Heien - Bouwlift

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal