Groen licht voor Hazenpark Nijmegen

12 april 2024

Het bestemmingsplan voor nieuwbouwontwikkeling 'Hazenpark' in Nijmegen is onlangs onherroepelijk geworden, waarmee een belangrijke mijlpaal is bereikt. De succesvolle omgevingsdialoog leverde een cruciale bijdrage aan het groene licht voor Hazenpark. Deze nieuwe en duurzame woonwijk biedt ruimte aan circa 190 woningen. De voorverkoop van de eerste woningen van dit project staat gepland voor eind deze maand.

Groene enclave midden in de stad

Schippers Architecten werkte samen met landschapsontwerpbureau NieuwBlauw aan de vormgeving van de wijk. Zoals de naam al aangeeft, wordt er een parkachtige omgeving gecreëerd waarin de woningen worden geïntegreerd. Dit betekent niet alleen een prachtige woonomgeving, maar ook een gemeenschap waarin floreren centraal staat. Wonen in Hazenpark zal voelen als wonen in een groene enclave midden in de stad. Een historische plek, met een vernieuwende eigen identiteit en ruimte om te ontmoeten in het groen. Het groen zal zo ingericht worden dat de openbare ruimte stimuleert om te verblijven, te spelen en actief gezamenlijk bezig te zijn.

Centrale focus: het groene hart van Hazenpark

In Hazenpark is veel aandacht voor natuur en biodiversiteit. Het groen wordt zoveel mogelijk geconcentreerd in het hart van het plan. Het park dat zo ontstaat, heeft de grootte van een voetbalveld en is het centrum van de wijk. De woningen staan er veelal omheen. De architectuur is geïnspireerd op het industriële verleden van de plek en de architectuur van de woningen in de omgeving.

Diversiteit en eenheid in architectuur

De woningen zijn als één geheel, als één familie ontworpen: samenhangend, maar per woningtype verschillend, met op strategische plekken accenten en bijzondere vormen. Maatgevend voor het ontwerp van de woningen zijn de functionele en ruime plattegronden.
Alle woningen zijn ontworpen met een focus op energiezuinigheid en duurzaamheid, terwijl de buitenruimte wordt ingericht met oog voor klimaatadaptatie. Door in het plan zoveel mogelijk groen en bomen van verschillende soorten en grootte toe te passen, ontstaat een gevarieerd groen decor voor de woningen.

Complimenten voor soepele omgevingsdialoog

Van de Klok ontving complimenten voor de effectieve omgevingsdialoog (ook wel participatietraject genoemd), wat heeft geleid tot een opvallend resultaat: geen enkel bezwaar tegen het bestemmingsplan. Dit succesvolle traject begon twee jaar geleden met participatiebijeenkomsten en klankbordgroepen, nauwgezet gedocumenteerd in het omgevingsdossier en geïntegreerd in het bestemmingsplan. Naast het voorkomen van weerstand tegen het plan, heeft het proces ook veel waardevolle input opgeleverd, waarmee de ontwikkeling op het gebied van parkinrichting en aansluitingen op de achtererfgrenzen geoptimaliseerd kon worden. Het participatietraject heeft niet alleen de weg vrijgemaakt voor de ontwikkeling van deze groene enclave in het hart van de stad, maar heeft ook geleid tot een positieve sfeer van samenwerking en gemeenschapszin.

Afhankelijk van het verkoopresultaat start de bouw van Hazenpark naar verwachting in het 2e kwartaal van 2025.

Meer informatie is te vinden op de projectwebsite.

Vogelvlucht nieuwbouwproject Hazenpark in Nijmegen
Het groene hart van Hazenpark met Urban Villa's op de achtergrond
Woningtype Hubertpand in nieuwbouwproject Hazenpark in de wijk Hazenkamp Nijmegen
Woningtype Parkvilla van nieuwbouwproject Hazenpark in de wijk Hazenkamp Nijmegen
Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal