Verpleegstersflat Boldershof, Druten

Bouwen aan de toekomst: van zwembaden tot waterzuiveringsinstallaties (1960 - 1986)

28 februari 2023

100 jaar KlokGroep. Een familiebedrijf gebouwd op een fundament van hard werken en verantwoordelijkheidsgevoel enerzijds, en visie en lef anderzijds. Een verhaal ook van drie generaties, met broers die weten wat ze aan elkaar hebben. Van het prille begin tot nu: reis mee door 100 jaar KlokGroep.

1960
Als de broers Van de Klok een interessante klus voorbij zien komen, schrijven ze erop in. Al gauw halen ze voor die tijd omvangrijke opdrachten binnen. Zoals de uitbreiding en nieuwbouw van Boldershof in Druten, waar mensen met een verstandelijke beperking wonen en zorg krijgen. Op het terrein van de instelling verrijzen moderne paviljoens en een verpleegstersflat van tien verdiepingen. Ook werken ze mee aan gemeenschapsprojecten: zo bouwen ze een grote school in Nijmegen en een aantal openbare zwembaden, bijvoorbeeld in het Brabantse Sleeuwijk.

1970 - 1986
Het bedrijf legt zich in deze jaren meer en meer toe op de bouw van waterzuiveringsinstallaties. Een apart hoofdstuk dat begint met het nodige lef. Tonnie van de Klok had eerder ervaring opgedaan met het maken van rioolgemalen. Als er een uitnodiging in vakblad Cobouw verschijnt voor het doen van een prijsaanbieding voor een waterzuiveringsinstallatie in Oijen, is hij meteen geïnteresseerd. De klus gaat naar de aanbieder met de laagste prijs maar die moet wél met referenties aantonen dat hij een dergelijke installatie kan realiseren. Die referenties? Geen zorgen, dat komt goed! Zo haalt Klok Druten dit grote werk binnen. Ondanks dat het bedrijf er aanvankelijk nauwelijks de middelen voor heeft, wordt het een succes. Na tweeënhalf jaar is het werk aan de Maas klaar en de opdrachtgever tevreden.

Er zijn ook tegenslagen. Bij de bouw van de eerste waterzuiveringsinstallatie doet zich een ernstig bedrijfsongeval voor dat de loop van de geschiedenis had kunnen veranderen. Gelukkig loopt het goed af. Op de bouwplaats valt een deel van een kraan op Tonnie. Hij raakt levensbedreigend gewond en ligt enkele weken in kritieke toestand in het ziekenhuis. De pastoor komt langs om hem te bedienen. Tegen alle bange verwachtingen in knapt Tonnie op en houdt niets over aan het ongeluk.

Het succes van Oijen opent deuren. Klok Druten bouwt in de jaren daarna meer waterzuiveringen en wordt een speler van formaat. Toch komt er een kentering. Een zeer moeizaam verlopend project in Den Haag, waarbij het bedrijf in zwaar weer terecht komt, en de veranderende eisen van opdrachtgevers op de civieltechnische markt geven de doorslag. Dit is niet waar de toekomst ligt van het bedrijf: het hoofdstuk wordt afgesloten.

Naam: Klok Druten
Omzet in 1980: € 7 miljoen
Directie: Adrie, Jan, Piet en Tonnie van de Klok


Als kind al merkte ik dat mijn vader Tonnie visie had. Hij pakte nieuwe dingen aan, zoals de waterzuiveringsinstallaties en later de projectontwikkeling. Daarbij had hij lef: ‘Ik zie wel wat er komt en los het tijdens de rit op’.

Fons van de Klok

Start bouw paviljoenen Boldershof Druten

Start bouw paviljoenen Boldershof, Druten

Verpleegstersflat Boldershof Druten vd Berg

Verpleegstersflat en paviljoenen Boldershof, Druten

Paviljoenen op zorginstelling Boldershof Druten

Paviljoenen op zorginstelling Boldershof, Druten

Waterzuivering Amsterdam jaren 80

Waterzuivering Amsterdam jaren 80

Luchtfoto waterzuivering Amsterdam jaren 80

Waterzuivering Amsterdam jaren 80

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal