Het familiebedrijf: Ron en Dennis Tijmensen

13 februari 2024

Dat onze organisatie een familiebedrijf is, dat weet bijna iedereen, maar dat er binnen de organisatie ook veel andere families werkzaam zijn, dat is minder bekend. In het item ‘Het familiebedrijf’ stellen wij deze verwanten graag aan je voor. Deze keer spreken we met Ron en Dennis Tijmensen, onderdeel van de Tijmensen-dynastie bij Heilijgers.

Rigger Ron

Al meer dan 40 jaar is Ron timmerman bij Heilijgers. Onder de vleugels van een leermeester kon hij aan de slag. Dat wil zeggen: hij werd door de toenmalige adjunct gewoon op de loonlijst gezet. In het hart van de crisis was het helemaal geen uitgemaakte zaak dat Heilijgers mensen nodig had. Maar Ron was een zoon van (groot)vader Jaap, die er 38 jaar werkte. Hij zorgde ervoor dat een wirwar van opeenvolgende broers, zonen, neven en zwagers Tijmensen aan de slag gingen bij het bedrijf. Ron schoolde zich stevig bij met vakdiploma’s lassen en metselen en is de laatste jaren betrokken bij grotere projecten als Rijsoord en de KBF als rigger, oftewel hijsbegeleider. Hij hecht aan zijn maten, zoals kraanmachinist Hamid, waarmee hij zijn vaderland bezoekt en ‘Marokkaanse koekjes eet.

Tot op de nerf

Zoon Dennis volgde een minstens zo opmerkelijk traject. Tot april dit jaar werkte hij aan verpakkingsmachines voor een chipsfabrikant. “Veel administratief werk, het was niks voor mij. Ik wilde graag meer met m’n handen werken. Dingen maken, net als m’n pa.” En Ron? Die hielp het geluk een handje en liep eens even langs HR om daar droogjes op te merken dat hij geen opvolging meer zou hebben. Geen Tijmensen? Dat was toch wel een dingetje. Zo herhaalde zich de film en stroomde ook Dennis via een kleine omweg in als timmerman. Na een leertraject gaat hij bij De Lichtpen inmiddels tot op de nerf en doet hij alle kozijnen en de binnenaftimmering.

Onder één dak

Vader en zoon wonen nog onder één dak in Leusden. Dennis heeft de volledig verbouwde zolderverdieping tot zijn beschikking. Ron en zijn vrouw bewonen de rest van het huis. Ongekende luxe is dat ‘ma’ elke ochtend twee broodtrommels klaarzet, met steevast een verrassing. Dennis: “Het gaat bij ons zeker niet altijd over werk. Tijdens het avondeten nemen we de dag even door. We werken immers op andere projecten. Samenwerken gaat overigens ook prima hoor. De rolverdeling is dan heel duidelijk: pa mag alles sjouwen, haha.” Ron voelt dat inmiddels enigszins aan zijn lijf, maar staat elke ochtend al voor de wekker naast z’n bed. Dit werk - de kameraadschap vooral - zit in z’n bloed. Er is hem weleens gevraagd om door te groeien naar een leidinggevende functie, maar hij bedankte ervoor. “Geef mij materiaal, gereedschap en een tekening. Ik wil dingen maken.” Dennis houdt alle opties open: “We gaan het wel zien. Ik vind dit nu al fantastisch.”

Krav Maga

Heilijgers is dan nu misschien het gezamenlijk podium. Ook erbuiten delen vader en zoon een trits passies. Zo maken ze graag verre reizen naar Canada of Zuid-Afrika. Ook het motorrijden zit diep in de genen. Ron stuurt al jaren en Dennis gaat volgend jaar z’n A-rijbewijs halen. En dan beoefenen ze beide ook nog Krav Maga. Dit is een zeer effectieve vorm van verdedigingstechnieken waarbij je leert om jezelf weerbaar te maken tegen aanvallen van zowel fysiek, verbaal als mentaal geweld. En hoe je ontsnapt uit gevaarlijke situaties. Helemaal onderuit zakken kunnen ze ook. Want één traditie houden ze al jaren in stand: hun mannenavondje. Eerst schransen bij de Mac en dan naar de bios. Romantische film, heren? “Hé, wat dacht je zelf? Keiharde actie natuurlijk!”

Ron Tijmensen

Is geboren op 6 augustus 1965 in Leusden-Zuid. Hij groeide op in Leusden, Is getrouwd met Conny en heeft één zoon. Dennis dus. Ron deed LTS en trad in 1983 in dienst. Werkt al jaren als timmerman en is het meest trots op een project van twintig jaar geleden waarbij Heilijgers drie woontorens, met in totaal 163 woningen, realiseerde langs de Nijmeegse Waalhaven.


Dennis Tijmensen

Is geboren op 27 juli 1999 in Leusden en groeide daar ook op in. Dennis is single en werkt officieel sinds april 2023 bij Heilijgers. Dit nadat hij eerder een jaar werd gedetacheerd en investeerde in een werk- en leertraject. Dat beviel beiden goed, waarna hij in dienst kwam. Inmiddels heeft hij Timmerman 2 en is nu bezig met Timmerman 1.

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal