Landgoed Sonnehaert Zeist
Landgoed Sonnehaert Zeist
Landgoed Sonnehaert Zeist
Landgoed Sonnehaert Zeist
Landgoed Sonnehaert Zeist
Landgoed Sonnehaert Zeist
Landgoed Sonnehaert Zeist
Landgoed Sonnehaert Zeist
Landgoed Sonnehaert Zeist

Landgoed Sonnehaert , Zeist

ReferentieOverige locatieRestauratie

In de bossen bij Zeist aan de Woudenbergseweg werd in 1909 een grote witgepleisterde villa met achtergelegen koetshuis gebouwd door de Zeister bouwkundige J.M. Paap en kreeg de naam Villa Riendelwoud. Vanaf 1945 werd de buitenplaats een herstellingsoord en kreeg het de naam Villa Sonnehaert. In 1995 kwam de villa leeg te staan waarna in 2001 krakers bezit namen van het vervallen pand en het omdoopten in Villa Vruchtbar.

In 2010 kocht de KNVB het landgoed Sonnehaert aan en maakte plannen voor zowel de Villa als het Koetshuis. De Villa is een gemeentelijk monument. Achter de gevels is een nieuw en groter kantoor gerealiseerd. De voorgevel is gerestaureerd en de andere gevels zijn in de oude stijl herbouwd. Het interieur is verrassend modern vormgegeven.

Het Koetshuis was in deplorabele staat. Wegens grote samenhangende waarde van het ensemble met de Villa diende de eigenaar zich te richten op behoud hetgeen restauratie betekende. Deze restauratie kon pas zijn beslag krijgen als er een passende bestemming -kasstroom- voor het pand was gevonden. Toen in 2013 zich nieuwe gebruikers aandienden voor de Villa werd de aanvullende ruimte in het Koetshuis noodzakelijk en restauratie mogelijk.

Restauratie Villa en Koetshuis Sonnehaert Zeist

Eind 2013 is in bouwteamverband begonnen met de restauratie / renovatie van het Koetshuis. Het lukte Heilijgers om de begroting binnen het budget uit 2010 op te stellen. Tijdens het strippen van het oude gebouw werd duidelijk dat de staat van

het pand nog slechter was dan gedacht. Door intensief en creatief te kijken naar alternatieve uitvoeringsvarianten en materialen is het gelukt om ook dit binnen het budget op te lossen. De gevels van het Koetshuis werden teruggebracht naar de oude staat, het interieur is een modern kantoor geworden. De detaillering en de installaties zijn in overeenstemming met de Villa. De realisatie heeft plaats gevonden in een halfjaar tijd, de oplevering vond plaats in mei 2014.

In de Villa en het Koetshuis Sonnehaert zijn inmiddels gehuisvest de Eredivisie Media en Marketing CV, Coöperatie Eerste divisie, de Jupiler League, FOX Sport, FBO en de Stichting meer dan Voetbal.

Lees hier over de restauratie en nieuwbouw van de Villa.