Woonzorgcentrum Vijverhof Berg en Dal
Woonzorgcentrum Vijverhof Berg en Dal
Woonzorgcentrum Vijverhof Berg en Dal
Woonzorgcentrum Vijverhof Berg en Dal
Woonzorgcentrum Vijverhof Berg en Dal
Woonzorgcentrum Vijverhof Berg en Dal

Woonzorgcentrum Vijverhof, Berg en Dal

32 zorgappartementenReferentieUitleggebiedZorgGebiedsontwikkeling
32 zorgappartementen

In 2016 verhuisden 32 dementerende bewoners, van hun kamer in woonzorgcentrum Vijverhof, naar hun eigen, gloednieuwe en ruime appartement in de beschermde woonvorm 'Vlindertuin'. Het nieuwe gebouw is gerealiseerd door Van de Klok, in opdracht van ZZG zorggroep, en ligt op het terrein van woonzorgcentrum Vijverhof in Berg en Dal.

Concept Beschermd Wonen

Bijzonder aan dit nieuwbouwproject zijn de 32 zorgappartementen voor dementerende ouderen volgens het concept 'Beschermd Wonen'. Het concept 'Beschermd Wonen' zorgt ervoor dat elk mens veilig, autonoom en zelfstandig kan blijven wonen, maar wel met de zorg die benodigd is.

Het nieuwe gebouw 'Vlindertuin' heeft vier verdiepingen en per verdieping zijn er acht appartementen gerealiseerd, verdeeld over vier kleinschalige woongroepen. Bewoners vinden er altijd een plek waar ze zich prettig voelen. Zo kunnen ze samen met andere bewoners in de gezamenlijke huiskamer vertoeven, door de beschermde tuin wandelen of genieten van de privacy in het eigen appartement. Voorop staat dat ze het leven zoveel mogelijk voortzetten zoals ze gewend waren. Er is 24 uur per dag intensieve zorg en toezicht beschikbaar.

Intensieve samenwerking ZZG zorggroep

De opdrachtgever ZZG zorggroep heeft Van de Klok, als preferred supplier, de opdracht gegeven volgens het principe 'Design & Build'; een geïntegreerde bouworganisatievorm waarbij het ontwerp en de uitvoering bij één partij ligt. Van de Klok in dit geval. Hierdoor is tijdens de samenwerking met ZZG Zorggroep een optimale balans ontstaan tussen alle verschillende disciplines zoals zorg, comfort, investeringskosten en onderhoud op de lange termijn. Samen met de co-makers Alferink Installatietechniek en Van den Pol Electrotechniek heeft Van de Klok uiteindelijk het gebouw ontworpen en gerealiseerd.

Bijzonderheden

Woonzorgcentrum Vijverhof ligt aan de rand van een prachtig, uitgestrekt bosgebied waardoor ook de Flora- en faunawet (sinds 1 januari 2017 opgegaan in de Wet Natuurbescherming) werd nageleefd. Op de plek waar 'Vlindertuin' uiteindelijk is gerealiseerd, stond eerst een oud gebouw uit de jaren ’70. Deze zou gesloopt worden om plaats te maken voor nieuwbouw. In het oude gebouw woonden inmiddels tientallen vleermuizen. Om deze zoogdieren op natuurlijke wijze te laten migreren werden er, ruim voor de datum van de sloop, in de directe omgeving vleermuiskasten opgehangen. Op deze wijze 'verhuisden' de vleermuizen zelf, al ruim voor de sloop, uit het oude gebouw naar hun nieuwe 'woning'.

Architect
opZoom Architecten
Constructeur
Goudstikker de Vries
Realisatie
Van de Klok Bouw & Ontwikkeling
Oplevering
Q2 2016