Lisse-2022-14 woningen en 26 appartementen_Woonhaven Elka_008_2500px
Lisse-2022-14 woningen en 26 appartementen_Woonhaven Elka_017_2500px
Lisse-2022-14 woningen en 26 appartementen_Woonhaven Elka_042_2500px

Woonhaven Elka, Lisse

In totaal 26 appartementen en 14 waterwoningenReferentie
In totaal 26 appartementen en 14 waterwoningen

Waterrijk wonen in Lisse, een unieke plek om te wonen. Heerlijk vrij wonen aan het water, met het comfort van het dorpscentrum van Lisse dichtbij. Op het terrein van de voormalige kistenfabriek Elka in Lisse, aan de noordwestzijde van het voormalig bedrijventerrein 'Meerzicht', is een woongebied met 40 woningen gerealiseerd. Het plangebied ligt tussen de reeds gerealiseerde nieuwbouw 'Sierkwartier' aan het bloembinderspark en de kop van de Greveling, een zijsloot van de Ringvaart.

Project

Woonhaven Elka| Waterrijk wonen in Lisse, een unieke plek om te wonen. Heerlijk vrij wonen aan het water, met het comfort van het dorpscentrum van Lisse dichtbij.

Woonhaven Elka bestaat uit 14 grondgebonden waterwoningen van drie bouwlagen met elk een ligplaats voor een sloep. De woonoppervlakte bedraagt ca. 168 m². Daarnaast bestaat het plan uit een appartementencomplex met zeven woonlagen met in totaal 26 appartementen, waarvan 2 penthouses. De begane grond van dit complex is gereserveerd voor de entree, 26 bergingen en een bovengrondse stallingsgarage met 12 parkeerplaatsen.

Dit project is opgeleverd in 2022. De ontwikkeling sluit qua structuur aan op het ten zuiden van het plangebied gelegen appartementencomplex 'De Grevelij'. De twee appartementengebouwen aan de Greveling versterken elkaar in stedebouwkundig opzicht: de gebouwen 'beantwoorden' elkaar. Daarmee omarmen de twee gebouwen ook de nieuw aangelegde kom.

De architectuur is eenvoudig en sluit aan bij de architectuur van de bestaande blokken ten zuiden van de locatie. De symmetrische gevelindeling bij de waterwoningen benadrukt de individualiteit van de woning binnen de totale gevel. Het appartementengebouw heeft ook een symmetrische gevelopbouw, met in het midden, op de symmetrie-as een grote uitnodigende entreepartij.

De architectonische eenheid wordt bereikt de verticale gevelopeningen en door zorgvuldig materiaalgebruik. De gevels zijn van metselwerk in lichte aardeteint, witte horizontale betonnen gevelbanden en een wit gestucte plint.

Projectbetrokkenen

  • Ontwikkeling en realisatie: Adriaan van Erk groep
  • Architect: Van Manen

Rol Adriaan van Erk

Ontwikkeling en realisatie door Adriaan van Erk

Bijzonderheden

Voormalige terrein van de Elka kistenfabriek in Lisse
Elke woning heeft een ligplaats voor een sloep. De haven sluit aan op het waterrijke landschap van de omgeving voor een bezoek aan de Kagerplassen of de grachten van Amsterdam.