Villa Jongerius Utrecht
Villa Jongerius Utrecht
Villa Jongerius Utrecht
Villa Jongerius Utrecht
Villa Jongerius Utrecht

Villa Jongerius, Utrecht

VillaReferentieBinnenstedelijkRestauratie
Villa

Villa Jongerius, gebouwd in 1938, transformeerde de afgelopen 3 jaar van bouwval tot horecalocatie. Dit succes past goed bij de markante naamgever van deze Villa: Jan Jongerius (of Jan Ford). Je zou kunnen zeggen: Jan Jongerius leefde de ‘American Dream’. Van fruitteler tot Forddealer, bouwer van bussen en vrachtauto’s, eigenaar van talloze Texaco-pompen in de regio.

Jan Jongerius overleed in de oorlog en het bedrijf werd voortgezet door zijn broers. In 1955 ging het failliet. Daarna kwam het complex in handen van Defensie. Toen de bouwvallige villa eind jaren ’90 leeg kwam te staan trokken er krakers in, wat wellicht sloop heeft voorkomen. In 2001 werd het een rijksmonument. Op initiatief van architect Antonie Folkers begon tien jaar later de restauratie. Hiervoor is de Stichting Vrienden van het Jongerius Complex opgericht met leden van de familie Jongerius als bestuur.

De restauratie en herbestemming is uitgevoerd door FBW Architecten uit Utrecht en Heilijgers uit Amersfoort rondde de restauratiewerkzaamheden af. Bij de restauratie bleek de zelfwerk-zaamheid van Jan Jongerius – die de villa zelf ontwierp en vooral door eigen werknemers liet bouwen – ook nadelen te hebben gehad. De betonconstructie was ondoordacht en moest ingrijpend verbeterd worden. Andere elementen, zoals de in eigen werkplaats gemaakte stalen kozijnen, waren juist nog in goede staat.

Heilijgers heeft zich verder vooral gericht op het herstel van de vloeren, de installatie, de wandbetimmeringen, herstel van stukadoorswerk en het schilderwerk. Zowel voor de opdrachtgever als voor ons was het een periode vol verrassingen. Keer op keer moest worden bepaald wat wel en niet moest worden gedaan.

Het grote kantoor achter het huis, nu vervallen en ontdaan van kenmerkende details, is het volgende restauratieproject. Doel van de stichting is het hele complex inclusief de tuin in oude glorie te herstellen.