Torenflat Naerdinclant, Naarden
42 meter hoog, 12 verdiepingen en 44 appartementen. Dat is Naerdinclant, ‘Land van het Noorden’. De markante Naardense torenflat aan de Graaf Willem de Oudelaan - ontworpen door het Rotterdamse architectenbureau Maaskant Van Dommelen Kroos en Senf - symboliseert de wederopbouw. Bijna 60 jaar na dato diende het pand te worden gerenoveerd én verduurzaamd. Maar hoe ga je van energielabel G naar A+? Hoe pak je het bouwkundig aan? Hoe ga je om met subsidies en regelgeving? En hoe tackel je de besluitvorming binnen de VvE?
Niet eenvoudig, maar projectleider John van de Weitgraven en zijn team kregen het voor elkaar. Na ruim drie jaar van voorbereiding kon voorjaar 2022 worden gestart. Oktober van dit jaar werd de vernieuwde Naerdinclant opgeleverd. Het bleek een primeur. Heilijgers laat zien hoe ook VvE’s kunnen verduurzamen; Voor het ministerie van Volkshuisvesting is dit een voorbeeldproject.
Alarmbel
De bewoners hadden last van tocht en vocht. Slecht voor het gebouw, het wooncomfort en de gezondheid. Het energieverbruik was astronomisch met een stijgende tendens. Voor de bewoners ging de alarmbel af toen er een stuk beton vanuit de gevel naar beneden kwam. Een slechte herstelpoging had waterschade en betonrot tot gevolg. John: “Uit onze inspectie bleek dat niet alleen de gevels in slechte staat verkeerden. Bij stevige wind danste het enkel glas in de stalen kozijnen en kwamen de huishouddoekjes eraan te pas.”
Unaniem
John: “Bij een VvE is de besluitvorming complexer. Zouden de bewoners onze plannen wel overzien? Niks doen was geen optie. De renovatie- en onderhoudskosten zouden fors stijgen. Vanuit ons bouwteam gevormd door VvE Naerdinclant, architect AGNOVA, duurzaamheidsadviseur Jeroen Kwant en onze renovatie- en onderhoudsafdeling presenteerden we de oplossing. Het kreeg unanieme steun.”
Torenflat Naerdinclant in de steigers
Drie scenario’s
In een buitengewone ledenvergadering schetste Heilijgers drie scenario’s. Het eerste scenario ging uit van reparatie van de bestaande gevel. Het tweede was het vervangen en verduurzamen van alleen de gevels. Bij scenario drie kwamen ook het isoleren van het dak en de vloer erbij. Per saldo bleek dit pakket het voordeligst. John: “Door een nog energiezuiniger gebouw te maken dan vereist, konden we optimaal gebruikmaken van subsidies, zoals de SVVE. Ook de laagrentende en langlopende financiering vanuit het Warmtefonds (WFN) hielp. Doordat de VVE instemde met de eenmalige kosten en de verhoging van de servicekosten kwamen we eruit. Interessant is dat er door de afnemende energiekosten wordt ‘inverdiend’.”
Volledig ingepakt
Hij gaat verder: “We besloten Naerdinclant een nieuwe jas te geven. Zowel de gevels als de gevelbanden werden ingepakt met een 28 cm dik gevelisolatiesysteem. Daar kwam stucwerk overheen, waarna het gevelbeeld met steenstrips is hersteld. Je ziet echt geen verschil. Daarnaast is om de verdieping een brandcompartimentering aangebracht. Hierna zijn alle kozijnen vervangen door onderhoudsvrije draai-kiepvarianten met triple beglazing. De keuze viel op kunststof vanwege de luchtdichtheid en betaalbaarheid. Dat loste ook de issues met chroom-6 en asbestkit op. Ook installeerden we mechanische ventilatie en zonwering. Het plafond op de begane grond kreeg 10 cm steenwol en ook het dak werd geïsoleerd met 12 cm PIR-isolatieplaat. De dakbedekking met alle doorvoeren was nog een kleine uitdaging, omdat hier ook de diverse telecommasten en de NS-seinbediening voor half Nederland op staan.”
Plussen en minnen
John kijkt tevreden terug: “Hier wonen lieve mensen. Als we ’s ochtends rond een uur of tien projectoverleg hadden, dan liep er steevast iemand langs met een zelfgebakken cake. Op Oudjaarsdag kwamen we nog even terug om wat steigerdelen te checken, schoof ineens de pui open: ‘Oliebolletje? Kom even binnen jôh, het is voor jou toch ook oud en nieuw?’ Van sommigen kregen we de sleutel, die gingen even naar familie. Woning afgeschot? Heater erbij. En wat herrie, ach. De meesten hielden zich kranig. We horen nu nog vaak: “We missen de gezelligheid en jullie geroffel op de planken.”
bouwfoto's
- Architect
- AG Nova architecten
Meer over bestaande bouw
Verduurzamen en renoveren
Hoe houd je woningen, bedrijfsgebouwen of maatschappelijke complexen up-to-date? Kan vastgoed langer mee? Door onze ruime ervaring met renov…
Transformatie
Steeds vaker neemt transformatie de rol van nieuwbouw over. Bestaande gebouwen krijgen een tweede leven en bieden ruimte voor verrassende hu…
Vastgoedonderhoud
Wij zijn thuis in vastgoedbeheer, onderhoud en renovatie. Planmatig en meerjarig onderhoud zijn vaak het efficiëntst. Alle vakdisciplines i…