Rijswijkstraat, Amsterdam
Rijswijkstraat, Amsterdam
Rijswijkstraat, Amsterdam
Rijswijkstraat, Amsterdam
Rijswijkstraat, Amsterdam
Rijswijkstraat, Amsterdam

Rijswijkstraat, Amsterdam

229 wooneenhedenReferentieBinnenstedelijkTransformatie
229 wooneenheden

Clever Real Estate is een samenwerkingsverband tussen leegstandsbeheerder Camelot Europe en Van de Klok. Doelstelling van Clever is te voorzien in de behoefte aan (zelfstandige) woonunits voor jongeren en studenten.

Nadat Clever Real Estate in maart 2013 een grauw kantoor aan de Rijswijkstraat 175 in Amsterdam verworven had is in januari 2014 gestart met de transformatie naar betaalbare woonunits voor studenten en starters. Nog in hetzelfde jaar zijn de werkzaamheden afgerond, zodat de appartementen verhuurd konden worden.

De werkzaamheden

Voor een succesvolle transformatie zijn er een aantal onderdelen die aangepakt moeten worden: het uiterlijk (de schil) en de functionaliteit van het gebouw in combinatie met de huidige regelgeving.

Het gebouw is opgetrokken uit een betonskelet met kelderruimte waarin de techniche voorzieningen gerealiseerd zijn. De gevels zijn voorzien van betonnen prefab borstwering panelen met daartussen volledig rondom glaspuien van aluminium kozijnen. De isolatie van deze gevels voldoet niet aan de huidige energetische eisen en zal volledig geisoleerd worden.

De werkzaamheden aan de buitengevel houden in het kort in dat de huidige siergrindbeton elementen worden gereinigd, betonrot word hersteld, kitvoegen worden vernieuwd en de elementen worden voorzien van een nieuwe transparante coating om de levensduur van deze elementen te verhogen. De binnenzijde van de grindbeton elementen nieuwe HSB-wanden geplaats waarin teven de nieuwe kozijnen worden geplaatst. Verder worden de bestaande aluminium kozijnen verwijderd en worden er nieuwe aluminium kozijnen geplaatst. In verband met de wet geluidhinder dienen er ter plaatse van de bovenste aluminium gevelkozijnen geluidschermen geplaatst te worden, op de overige verdiepingen gelden deze colorbel geluidschermen als puivulling tussen de siergrind elementen. De bestaande dakbedekking wordt verwijderd en vernieuwd evenals de glas bewassingsinstallatie.

Het pand bestaat uit elf verdiepingen, een begane grond, een grote kelder die heeft gefungeert als installatieruimte en een dakopbouwwaar ook nog installaties staan evenals de liftmachinekamers.

Binnen worden er 229 stuks wooneenheden gerealiseerd voor de huisvesting van studenten. Per woonunit wordt voorzien in eigen keuken en badkamer met toiletvoorziening. Op de begane grond komen de entree's van de woningen aan de buitenzijde van het pand. De woningen gesitueerd op de verdiepingen zijn bereikbaar vanuit de centrale hal middels trappen en liften welke zijn opgenomen in de constructieve betonnen kern van het gebouw. Op het dak wordt een algemene ontmoetingsruimte gerealiseerd en verder is er een dakterras gesitueerd met een wijds uitzicht over de stad Amsterdam.

De kelder wordt gebruikt voor een fietsenstalling met bergingen die van buitenaf direct bereikbaar zijn via een grote prefab betontrap. Op de 12e verdieping wordt een algemene ontmoetingsruimte en een dakterras gerealiseerd. Het kantoorpand wordt aangesloten op stadswarmte de ruimte voor de stadsverwarming wordt aangebracht in de kelder, middels individuele units worden de studenten units hierop aangesloten.

Architect
AGS Architecten, Adams Bouwadviseurs
Directievoerder
Camelot
Realisatie
Van de Klok Bouw & Ontwikkeling
Oplevering
Q4 2014