Koningsdaal - appartementen
Koningsdaal - appartementen
Koningsdaal - appartementen
Koningsdaal - appartementen
Koningsdaal - appartementen
Koningsdaal - appartementen

Koningsdaal - 75 appartementen, Nijmegen

75 sociale huurappartementenReferentieBinnenstedelijkTransformatie
75 sociale huurappartementen

In de toekomstige Nijmeegse wijk Batavia (Waalfront) zijn 75 sociale huurappartementen gerealiseerd voor Woningbouwstichting de Gemeenschap. Van de Klok realiseerde een toekomstbestendig woongebouw met ruimte voor 75 appartementen die qua grootte verschillen.

In het woongebouw worden verschillende gezamenlijke ruimtes gecreëerd om de mensen meer met elkaar te verbinden. Een voorbeeld is de gezamenlijke wasserette. Door onder andere zonnepanelen toe te passen maakt Van de Klok het gebouw toekomstbestendig. Daarnaast is het gebouw aangesloten op een warmtenet.

Het unieke aan het woongebouw is de manier waarop het gebouw tot stand is gekomen. Door middel van een paalfundering, grondkerende wanden en een in het werk gestort betoncasco gaat het gebouw de lucht in. De voorgevels van de zes bouwlagen zijn vervolgens met kant-en-klare houtskeletbouwelementen wind- en waterdicht gemaakt. De achtergevel is voorzien van een prefab betonnen galerij op een staalconstructie. Deze constructie fungeert als steiger tijdens de ruwbouwfase.

Aan de achterzijde is het gebouw afgewerkt met een buitengevelisolatie systeem met stucwerk. De HSB-elementen aan de voorgevels zijn al in de fabriek voorzien van kunststof kozijnen en steenstrips. De appartementen zijn ontsloten door middel van een centraal trappenhuis met op elke verdieping een galerij naar de appartementen.

Naast het feit dat het gebouw uit zes bouwlagen bestaat, is dat niet van alle kanten te zien. Vanaf de Laan van Oost-Indië zijn er zes bouwlagen te tellen, maar vanaf de Waalbandijk maar vijf. Dit komt omdat het gebouw op/in een dijklichaam is gebouwd, hierdoor is de onderste laag gedeeltelijk onder de grond gesitueerd. De hoogtesprongen zijn ook terug te vinden in de 55 woningen die tevens door Van de Klok zijn gerealiseerd.

Van de Klok heeft de appartementen in december 2018 opgeleverd aan De Gemeenschap. Een maand later zijn de eerste huurders door de woningbouwstichting verwelkomd.

Architect
Kenk Architecten
Constructeur
Adams
Directievoerder
Van de Klok
Realisatie
Van de Klok
Oplevering
Q1 - 2019