Woning aan de Kolkakkerweg in Ede
Bouwbord Kolkakkerweg in Ede
Achterzijde woning Kolkakkerweg in Ede
Voorzijde woning aan Kolkakkerweg in Ede
Onderdak voor vleermuizen aan woning Kolkakkerweg in Ede
Woning aan de Kolkakkerweg in Ede
Woningen aan de Kolkakkerweg in ede
Woningen aan de Kolkakkerweg in Ede
Woningen aan de Kolkakkerweg in Ede
Woningen aan de Kolkakkerweg in Ede

Groot Onderhoud 50 woningen Kolkakkerweg, Ede

50 woningenReferentieUitleggebiedDuurzaamheidGroot onderhoudRenovatie
50 woningen

Woonstede heeft de Kolkakkerbuurt vernieuwd. Als eerste zijn de 50 grondgebonden woningen aan de Kolkakkerweg grondig gerenoveerd. De eerste fase van de in totaal 5 fasen voor dit project is via een bouwteamselectie gegund aan Van de Klok Totaalonderhoud.

Samen met Woonstede en OpZoom Architecten is gekeken welke aanpassingen gewenst zijn in de woning. Daarom zijn er met de wijkbewoners meedenk-avonden gehouden om die wensen te verzamelen.

In sommige woningen is een tweede toilet toegevoegd, een badkamer verplaatst of een tussenwand verwijderd voor het creëren van meer ruimte. De woningen zijn bovendien ook energiezuiniger, hebben zonnepanelen en zijn aangesloten op de bio-energiecentrale. Daarmee zijn het de eerste bestaande woningen van Woonstede die aardgasloos zijn gemaakt.

De woningen zijn niet gerenoveerd in bewoonde staat. Dit betekent dat de bewoners tijdelijk ondergebracht waren in een zogeheten wisselwoning. Na het gereedkomen van de werkzaamheden, zijn de bewoners weer teruggekeerd in hun vernieuwde woning. De bewonersparticipatie is voor dit project zeer uniek voor Van de Klok. Huurders hebben mogen meedenken over hun indelingen maar ook over diverse keuzes zoals bergingen, badkamers en keukens wat in dit geval uitgebreider was dan het standaard. Voor vragen van bewoners stond een bouwkeet met de naam ‘Klokhuis’ waardoor de drempel om vragen te stellen lager lag.

Deze renovatie had tevens het doel te komen tot een buurt met toekomstgerichte huurwoningen, bestemd voor diverse doelgroepen. Zo zijn er een aantal WMO-woningen gerealiseerd. Daarnaast geldt dat deze woningen voldoen aan de huidige woon-technische eisen maar ook dat ze betaalbaar zijn voor zowel de huurders als voor Woonstede.

In het voortraject hebben de werkzaamheden voornamelijk bestaan uit technische haalbaarheid en de daarbij behorende ontwerpverplichting van de woningen. De nieuwe indelingen zijn getoetst conform de diverse eisen uit het bouwbesluit zoals de brandveiligheid, het bouwfysische, constructieve en esthetische gedeelte. De woningen hebben hun uiterlijk uit de jaren ’20 weer teruggekregen maar met de duurzaamheid en levensloopbestendigheid van nu.

Architect
OpZoom Architecten
Directievoerder
Stichting Woonstede
Realisatie
Van de Klok Totaalonderhoud
Oplevering
Maart 2019