Luchtfoto bovenaanzicht de Bankier
Appartementen complex de Bankier
De Bankier hoekaanzicht
Onderaanzicht de bankier
Onderaanzicht ingezoomd de bankier
Vooraanzicht de bankier deuropening
Luchtfoto zij-aanzicht de Bankier
Luchtfoto appartementen complex de Bankier
Complex met uitzicht op de stad Tilburg

De Bankier, Tilburg

53 huurappartementen, 65 koopappartementen, commerciele ruimte en bijbehorend parkeergebouwReferentieBinnenstedelijkInnovatieHoogbouw
53 huurappartementen, 65 koopappartementen, commerciele ruimte en bijbehorend parkeergebouw

Al ruim 65 jaar is aan de Spoorlaan in hartje Tilburg het bankgebouw van Van Mierlo & Zoon gevestigd. Het gebouw bekleedt de oorspronkelijke functie al geruime tijd niet meer. Maar waar iets eindigt wordt ruimte gemaakt voor nieuwe mogelijkheden. Op deze prachtige locatie herrijst De Bankier: een 76 meter hoge woontoren met luxe stadsappartementen midden in Tilburg.

Het ontwerp van Diederen Dirrix is markant en statig en doet zijn naam De Bankier volledig recht aan. Volgens de omgevingscommissie verwijst hij zelfs naar de wolkenkrabbers van weleer. Door de diepe profileringen in de gevel, die volledig in prefab beton wordt opgetrokken, komt de gevel als het ware tot leven. Door de schaduwwerking zal de gevel op ieder moment van de dag anders worden ervaren. In combinatie met de duidelijke plint, het middenstuk en de kroon geeft het De Bankier een eigenwijs karakter met een volledig eigen identiteit.

De Bankier bestaat uit een plint met circa 1.050 m2 aan commerciële ruimten (waarvan het overgrote deel, circa 830 m2, in het oorspronkelijke bankgebouw van Van Mierlo & Zoon wordt gesitueerd) met daarboven 120 luxe stadsappartementen met een onbetaalbaar uitzicht. Daarmee zal De Bankier weer het markante herkenningspunt op de hoek van de Spoorlaan en de Magazijnstraat worden en zal de levendigheid op deze hoek weer terugkeren.

Het programma van de luxe stadsappartementen bestaat uit circa 53 huurappartementen (van 60 tot 105 m2 woonoppervlakte) en circa 65 koopappartementen (van 60 tot 255 m2 gebruiksoppervlakte).

De Bankier, een gezamenlijke ontwikkeling van CRA Vastgoed B.V. en Novaform Vastgoedontwikkelaars B.V., wordt gerealiseerd door Huybregts Relou.

Architect
Diederen Dirrix
Constructeur
Snijders Ingenieuwsgroep
Directievoerder
Novaform Vastgoedontwikkelaars B.V.
Installatie-adviseur
Nieman Raadgevende Ingenieurs i.s.m. OSH
Realisatie
Huybregts Relou
Oplevering
April 2023