54 appartementen Verzetswijk Zeist
54 appartementen Verzetswijk Zeist
54 appartementen Verzetswijk Zeist
54 appartementen Verzetswijk Zeist
54 appartementen Verzetswijk Zeist
54 appartementen Verzetswijk Zeist

54 appartementen Verzetswijk , Zeist

ReferentieOverige locatieAppartementenRenovatie

Verduurzaming en renovatie 54 appartementen

Nieuwe keukens, badkamers en toiletten, betere isolatie en lagere stookkosten geven jaren 70 appartementen zoals die in de Zeister Verzetswijk, al zoveel meer comfort. Maar Heilijgers doet graag wat meer. Onze opdrachtgever was verrast door de architectonische opfrispunten die we voorstelden en werd direct enthousiast. Want behalve een update kreeg de te renoveren gebouwen als gevolg van een facelift ineens weer een echte toekomst.

Beleef hoe het voelt om er te wonen

Eerder deden we al de renovatie en verduurzaming van de seniorenappartementen in complex Eldorado. Dit was voor Woongoed Zeist zo’n verademing dat ze ook het verzoek voor deze appartementen in de Verzetswijk bij ons neerlegden. Als ‘groene looplijn’ gold ook hier verbetering van de duurzaamheid. Dit zowel in energieverbruik als voor de bruikbaarheid van het gebouw.

Gebruiksgemak

De mouwen werden opgestroopt voor een scala aan vernieuwingen en verbeteringen. Zo zijn alle badkamers, toiletten en keukens vervangen, is in de bestaande kozijnen HR++ beglazing geplaatst en kreeg het hele gebouw rookmelders, een nieuwe meterkasten en mechanische afzuiging. Forse ingrepen werden niet geschuwd. Om de rioleringsproblemen op te lossen zijn alle verticale schachten geopend om de bestaande riolering te vervangen. Ook de trappenhuizen kregen een upgrade. Zelfs het dak ging er letterlijk af, want dat werd volledig geïsoleerd en alvast voorbereid op de komst van zonnepanelen.

Oog op de toekomst

Snel tevreden zijn we echter niet. We vinden ook dat we naar de levensduur van een gebouw moeten kijken. AG Nova schetste een nieuw gevelbeeld dat relatief eenvoudig kon worden gerealiseerd. Woongoed Zeist was er enthousiast over en liet de gevelrenovatie uitvoeren. Het betekende dat alle stenen borstweringen op de balkons zijn vervangen door glazen balustrades, terwijl de trapportalen ‘verticaal’ werden getransformeerd in glazen puien. De luifel van de entree werd verhoogd en rondom voorzien van glas, waardoor ook daar meer licht kon toetreden. Het resultaat? Door deze facelift krijgt het gebouw weer een eigentijdse uitstraling en kan het jaren langer mee dan voorzien.

Zorgvuldig proces

“Niet alleen wat we doen, maar ook hoe we dat doen, vinden we belangrijk. Het is onderdeel van onze processen”, vertelt Heilijgers’ bedrijfsleider Renovatie & Onderhoud Casper Helms. “Standaardprocedure is dat we alle bewoners vroegtijdig informeren. Zo reikten we een voorlichtingsbrochure uit en belegden we een informatiebijeenkomst. Over de belangrijkste vragen en wensen gingen we in gesprek. Bij een renovatie als deze moet 70% van de huurders akkoord gaan met de verduurzamingsmaatregelen. Wij bereikten maar liefst 96% bewonersacceptatie. Ons uitgangspunt is dat er tijdens renovaties ‘doorgewoond’ kan worden. Daar is een doordachte bouwplanning voor nodig. Deze maken we samen met onze partners op basis van ‘lean’. Op deze manier ontstaat een reëel verhaal en betrokkenheid vanuit alle partijen. De bewoners informeerden we via een scheurkalender zodat zij van dag tot dag op de hoogte waren. Ook regelden we allerlei praktische zaken als verhuisdozen of compartimenteringsgordijnen. Die stereo en onnodig rumoer op de projectlocatie hoeft echt niet. We zijn te gast bij de bewoners en daar gedragen we ons ook naar.”

Ons huismerk

“Renoveren heeft een grote impact op de bewoners, dat realiseren we ons goed, maar als je doet wat je zegt en overlegt, kan er veel. De werkzaamheden waren minutieus gepland en daar waar mogelijk pakten we werkzaamheden gelijktijdig op. Geen bewoner had er langer dan 13 dagen ongemak van. Gezien de complexiteit van de renovatie was daar alle begrip voor. Een deel van de woning kon dan even niet worden gebruikt, waarvoor we per appartement een mobiele douche-unit, een noodkeuken en extra toilet beschikbaar stelden. Niemand hoefde zo naar een vervangende woning. We kweekten met deze soepele manier van werken veel goodwill. Je zou complexe, bewoonde renovaties zo langzamerhand ons huismerk kunnen noemen”, aldus Casper Helms.

Duurzaamheid in perspectief

“Voor de appartementen in de Verzetswijk is de sprong naar het energielabel A gemaakt. Maar doen we daarmee genoeg? Moet niet elke woning naar nul-op-de-meter of energieneutraal? Vanuit de markt wordt hard gewerkt aan nieuwe verwarmingssystemen en duurzamere vormen van energieopwekking. In het dicht bevolkte Nederland worden oplossingen niet alleen individueel maar ook collectief gevonden. Verduurzaming voor bestaande bouw bekijken we reëel. Het duurt nog jaren voordat energieneutraal ook economisch rendabel is maar wachten is geen optie. Sloop en herbouw trekt ook een wissel op de duurzaamheidsketen. De grootste winst bij renovaties als deze is vooral dat het gebouw langer wordt gebruikt. En dan is verduurzamen toch de eerste stap waarbij het belangrijk is dat er verantwoorde toekomstbestendige maatregelen worden genomen, zowel bouwkundig als installatietechnisch. Wat uiteindelijk telt is dat bewoners weer kwaliteit ervaren, waarmee het gebouw zijn waarde behoudt voor Woongoed Zeist. Ook dat is de nuchtere realiteit van duurzaamheid. Want zeg eens eerlijk: woont u in een energie-prestatieberekening of in een comfortabel huis?