Van de Klok gaat voor ‘groen, gezond en in beweging’

8 oktober 2019

Nijmegen heeft als eerste stad in Nederland een Lokaal Preventieakkoord. Op 7 oktober tekenden 37 organisaties dit akkoord in het bijzijn van staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS.

Het Lokaal Preventieakkoord is een soort gezondheidscontract met een gezamenlijke doel: gezonde inwoners in een gezonde stad. De initiatiefnemers Radboudumc, gemeente Nijmegen en GGD Gelderland-Zuid trekken daar zo’n 10 jaar voor uit. Het uiteindelijke doel van het akkoord is de fysieke én mentale gezondheid van Nijmegenaren aanzienlijk te verbeteren. Samen gaan we voor een gezonde stad met gezonde inwoners!

Nijmegen is de eerste stad die, in navolging van het Nationaal Preventieakkoord, een lokaal preventieakkoord sluit. Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport was aanwezig bij de ondertekening en reageerde enthousiast: "Geweldig dat er een lokaal akkoord is met zoveel organisaties. Mooi om te zien dat er binnen Nijmegen een brede beweging bezig is om een gezonde keuze makkelijker te maken voor alle Nijmegenaren.”


Elkaar nodig

De ambities die de organisaties hebben, zijn verschillend. Zo zet gemeente Nijmegen onder andere in op gezond eten in rookvrije scholen, sportkantines en wijkaccommodaties en op een beweegvriendelijke groene omgeving. Radboudumc – met circa 10.000 medewerkers – breidt onder meer het interne programma Healthy Professionals uit. Als artsen en verpleegkundigen zelf fitter zijn, is het makkelijker om met patiënten te bespreken hoe ze gezonder kunnen leven, is de gedachte. En fittere patiënten herstellen weer sneller van operaties, zo blijkt uit onderzoek. Wethouder Grete Visser: "We willen met elkaar dat er voor alle inwoners van jong tot oud doorlopend aandacht is voor gezondheid en gezond leven. Thuis, op de kinderopvang, op school, tijdens werk, in de zorg, in de wijk en de stad. Als we naar een gezondere maatschappij toe willen, dan hebben we elkaar echt nodig."

Staand vergaderen en fruit op de bouwplaats

Van de Klok is één van de bedrijven die meedoet aan het preventieakkoord. Directeur Harold van Rooijen ondertekende namens onze organisatie. Ook personeelsmanager Josta Kuijer was aanwezig. "We zijn ambitieus, ook op het gebied van vitaliteit en doen al heel veel,” vertelt Josta. "We zijn al goed op weg met de mogelijkheid tot staand vergaderen, zit-stawerkplekken, fruit op kantoor en op de bouwplaats, workshops mindfulness, hulp bij stoppen met roken, een wielerteam, een Zevenheuvelenloopteam en samenwerking met N.E.C. Niks moet, alles mag. Maar we gaan er wel een schepje bovenop doen, want het ziekteverzuim dat van 7 procent daalde naar bijna 1,5 procent, stijgt nu weer naar 3 procent bij Van de Klok, waar een derde van het personeel op de bouwplaats werkt. We willen medewerkers stimuleren. Daarbij richten we ons niet alleen op de 3 procent die ziek is, maar ook op de 97 procent gezonde werknemers. We kijken naar oudere medewerkers die misschien minder weerbaar zijn. Als iemand moeite heeft met digitalisering, dan kijken we of we er een maatje aan kunnen koppelen. Gezond eten is in de bouw een dingetje. We proberen met kookworkshops en leuke recepten daarin iets te doen. Het gaat erom dat je er energie van krijgt, dat je lol hebt.”

Lees voor meer informatie het artikel in De Gelderlander of bezoek op de site van het Lokaal Preventieakkoord.

Bron: De Gelderlander

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal