Rabobank en KlokGroep in Nijmegen ‘en route’ met ZZG zorggroep

17 april 2023

Woensdag 5 april was het zover! Tijdens een prachtige zonnige dag zijn we op pad gegaan met ca. 32 bewoners van de Nijmeegse ZZG-locatie Aaron. We hadden écht alles mee; enthousiaste vrijwilligers, lieve familieleden en verzorgenden van ZZG zorggroep maar vooral veel, heel veel, blije gezichten van de bewoners van zorglocatie Aaron. Wat hebben zij genoten van het uitje naar hún Stevenskerk en een rondje door het centrum van Nijmegen.

Samenwerking verbindt

Vanuit de langdurige samenwerking tussen de Rabobank en KlokGroep rees de gezamenlijke gedachte een maatschappelijke activiteit te organiseren. Maar voor wie dan? Al snel werd voorgesteld om ZZG zorggroep hierover mee te laten denken. ZZG zorggroep is al jaren een belangrijke partner voor onze zorgvraagstukken in de ouderenzorg, gezinszorg en kleinschalig wonen. 

In de nieuwe wijk Hof van Holland in de Waalsprong is woonzorgcomplex Aaron gevestigd. Dit is een gebouw met 91 appartementen waarvan 36 appartementen bestemd zijn voor een deel van de bewoners die uit het woonzorgcentrum van Boszicht zijn overgeplaatst. Dit zijn ouderen met een zorg- en ondersteuningsvraag. Denk bijvoorbeeld aan mensen met dementie en mensen met een lichamelijke achteruitgang. De overige 55 appartementen zijn bestemd voor vitale 60-plussers via Talis en jongvolwassenen met een verstandelijke beperking via Majstro.

Van Brakkenstein naar de Waalsprong

“Een ritje naar het centrum in Nijmegen is voor veel bewoners erg lang geleden. De meesten komen van oorsprong uit Nijmegen. Naast dat zij nog steeds – en al lang – in een bouwput zitten, laat de verhuizing van Boszicht in Brakkenstein naar het nieuwe kleinschalig wonencomplex Aaron in het stadsdeel Waalsprong een flinke indruk achter. Het voorstel om naar de Stevenskerk en bij goed weer nog een wandeling door het centrum van Nijmegen te maken, met na afloop een heerlijke lunch bij de Lindenberg, werd al snel door iedereen omarmt”, aldus Martine Gaal, coördinator Welzijn en vrijwilliger van locatie Boszicht en Aaron. En zo gingen we op pad…

Programma: Blije gezichten verzekerd!

Om 11.00 uur vertrokken de bussen vanuit Aaron naar het Valkhofplein in Nijmegen waar de vrijwilligers van de Rabobank en KlokGroep de bewoners met hun begeleiders stonden op te wachten. Iedere vrijwilliger kreeg een bewoner toegewezen om zich die dag over te ontfermen.

Vervolgens zijn we via de Burchtstraat naar de Stevenskerk gelopen. Alleen het wandelen ernaartoe was al een blije happening! Op eigen gelegenheid werd de Stevenskerk – al 750 jaar het ❤ van de stad Nijmegen - bezichtigd waar de organist van het imposante König-orgel met 3.600 pijpen en de kast voorzien van bladgoud, het Nijmeegse volkslied van Graodus van Nimwegen, 'Al mot ik kruupe', speelde. Of je wilt of niet, als je ‘Nimweegs’ bloed hebt word je daar stil van, en helemaal wanneer de bewoners op melancholische wijze meezingen en -deinen. We hebben zo’n drie kwartier in de Stevenskerk rondgedwaald, daarna ging iedereen zijn eigen weg; met dit heerlijke weer op een terrasje voor een kopje koffie of een rondje door het centrum van Nijmegen.

Iedereen verzamelde zich opnieuw op het Valkhofplein. De een voor zich uitstarend om te verwerken wat er was meegemaakt, de ander voerde het hoogste woord met mooie verhalen. Spontaan werd ‘Al mot ik kruupe’ ingezet! Daarna was het tijd voor de groepsfoto.

Rond 13.00 uur was iedereen mét rode wangen gearriveerd in de Lindenberg voor een heerlijke lunch en een gezellig samenzijn. En weer werden vocaal de indrukken gedeeld. Eén bewoner had zelfs gesproken met zijn ‘oude buurtjes’ aan de Stevenskerk-hof, het straatje rondom de Stevenskerk. Het bleek zijn ‘oude woonadres’ te zijn…

Na afloop van de lunch stond rond 14.15 uur de bus de bewoners weer op te wachten en zijn de mensen door de vrijwilligers uitgezwaaid.

Voor herhaling vatbaar

‘Dit is voor herhaling vatbaar’, en ‘wat een lieve mensen’ , gonsde het tussen de vrijwilligers. Het betekent zoveel meer dan alleen een ‘gezamenlijke maatschappelijke activiteit’. Wij zijn blij er deel van uitgemaakt te hebben. Dank aan allen voor deze mooie dag!

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal