Jaarcijfers 2020: Standhouden in een bijzondere en wankele markt

25 mei 2021

De jaarcijfers van KlokGroep over 2020 zijn bekend. We sloten 2020 af met een omzet van € 242 miljoen. Dat is bijna € 8 miljoen minder dan het jaar ervoor, toch zijn we tevreden. Onder normale omstandigheden zouden we voor het zevende jaar op rij een stijging van de omzet hebben laten zien. De omstandigheden zijn echter niet helemaal normaal. Hoewel corona nauwelijks invloed heeft gehad op de woningmarkt, waren er wel andere ontwikkelingen die een stijging van omzet in de weg stonden.

Zo zijn er, als gevolg van bestemmingsplanprocedures en ambtelijke onderbezetting, projecten doorgeschoven naar 2021 of 2022. En daar waar de organisatie met derde aannemers werkt, sluiten de aannemers steeds vaker rechtstreeks aannemingsovereenkomsten met kopers, waardoor de bouwomzet van die projecten niet in onze boeken komt. De vestigingen in zowel Duitsland (Düsseldorf) als Polen (Poznan) daarentegen waren in 2020 succesvol. De vestiging van Polen droeg met een aantal grondtransacties zelfs fors bij aan het mooie brutoresultaat van KlokGroep van 14,7%. Daar zijn we trots op.

Ook trots zijn we op het gegeven dat Van de Klok en Novaform samen in 2020 bijna 1.500 woningen verkochten, 436 meer dan in het vorige ’recordjaar’ 2016.


Bekijk het volledige jaarverslag →

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal