Ton van de Klok met directeur Piet van der Helm van Adriaan van Erk Groep
Op de voorgrond: ondertekenaar Dick Bijl (Stichtingbestuurder), Ton van de Klok (KlokGroep), Frans van Haren (PNO Pactum), Hans van Erk en Piet van der Helm (beide Adriaan van Erk Groep)
Alle betrokkenen bij de overname van Adriaan van Erk Groep
De ondertekening wordt begeleid door Catelijne Bach (VIL) en Koos Tesselaar (Hemingway)
Hans van Erk, Piet van der Helm (beide Adriaan van Erk Groep), Ton van de Klok (KlokGroep) en Edwin Kolkhuis Tanke (Novaform)
Ton van de Klok (KlokGroep)
Piet van der Helm (Adriaan van Erk Groep)
Hans van Erk (Adriaan van Erk Groep)
Frans van Haren (PNO Pactum)
Dick Bijl (Stichtingbestuurder)

KlokGroep neemt Adriaan van Erk Groep over

21 juli 2022

Vanochtend is de koopovereenkomst getekend tussen KlokGroep en de Adriaan van Erk Groep uit Bergambacht. Een jaar na de overname van Heilijgers, neemt KlokGroep opnieuw een gerenommeerde partij over en komt daarmee in de top 15 van grootste ontwikkelaars/bouwers van Nederland.

In de jaarplannen van KlokGroep was te lezen dat de organisatie in de komende jaren wilde doorgroeien naar een omzet van € 500 miljoen. Met de overname van de Adriaan van de Erk Groep wordt deze ambitie meer dan waargemaakt. Afgelopen jaar steeg de omzet van het Zuid-Hollandse bouwbedrijf naar bijna € 200 miljoen en KlokGroep verwacht dit jaar uit te komen op ongeveer € 400 miljoen omzet. Met de bereikte schaalgrootte verwacht algemeen directeur Ton van de Klok beter in te kunnen spelen op de vele snelle veranderingen in de markt. “Met de Adriaan van Erk Groep nemen we niet alleen een prachtig familiebedrijf over, maar vooral ook vakmanschap en kennis. We krijgen bovendien een volledige dekking in de regio’s waarin we graag actief zijn. We zijn dan ook erg blij met deze uitbreiding van de Klok-familie.”

Continuïteit van de organisatie

Ook Piet van der Helm is blij met de overname. De CEO van de Adriaan van Erk Groep vertelt: “Om de continuïteit van onze organisatie te waarborgen zijn we samen met oprichter Jos van Erk op zoek gegaan naar een partij die qua cultuur, waarde en normen aansluit bij die van ons. We zochten ook naar synergievoordelen, zoals innovatiekracht en duurzaamheidsambities. Bij KlokGroep hebben we het hele pakket gevonden. Ze nemen ons bedrijf over, maar we blijven onze identiteit behouden. Het huidige managementteam gaat onder leiding van Arie Houweling en Bartjan van Haaren de organisatie leiden.”

Met de Adriaan van Erk Groep nemen we niet alleen een prachtig familiebedrijf over, maar vooral ook vakmanschap en kennis. 

“Onze naam en de banen van onze 160 medewerkers blijven behouden”, gaat Van der Helm verder. “Alleen ikzelf ga een stapje terug doen. Na het overlijden van Jos van Erk, eind vorig jaar, ben ik gebleven tot de verkoop helemaal rond was. Nu is het tijd voor mij om plaats te maken. Ik laat de organisatie met een gerust hart achter.”

Grondposities

De Adriaan van Erk Groep bestaat naast Adriaan van Erk Ontwikkeling, onder meer uit Adriaan van Erk Bouw, Rehorst Bouw, Slavenburg Bouw en Adriaan van Erk Timmerfabriek. KlokGroep neemt ook alle grondposities over, in totaal goed voor zo’n 4.500 woningen. Onder andere in Amsterdam, Leiden, Amstelveen en Weesp heeft Adriaan van Erk grote posities die binnen afzienbare tijd tot ontwikkeling komen of al in ontwikkeling zijn.

Levering aandelen

De overname is begeleid door Hemingway Corporate Finance en wordt nog getoetst door de Autoriteit Consument en Markt. Zonder oponthoud zal begin september de formele levering van 100% van de aandelen plaatsvinden. KlokGroep wordt daarbij de meerderheidsaandeelhouder, investeringsmaatschappij PNO Pactum neemt het overige deel voor haar rekening. KlokGroep is gedurende het overnametraject bijgestaan door KPMG en Van Iersel Luchtman Advocaten.

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal