Herman Broekhuizen en Casper Helms willen samen ambities waarmaken
Casper Helms en Herman Broekhuizen - boegbeelden van de bekende firma Heilijgers - zitten ontspannen, informeel aan tafel. En inderdaad, beamen ze, ze zijn nógal wars van de branie van de ouderwetse aannemer, maar ook van de ‘pratende pakken’ van de grote gevestigde bedrijven.
Ze zijn juist heel erg van dichtbij jezelf blijven, van doe maar gewoon en van de harmonie. Bij problemen liever samen met het hele team en de klant zoeken naar slimme oplossingen dan juristen optrommelen. Dat gaat bijna altijd goed. De ‘vakidioten’ van Heilijgers, lacht Casper, weten met hun strategische, technische en procesmatige kennis vaak het onmogelijke mogelijk te maken. Er is altijd wel een weg naar Rome. Het houdt de juristen buiten de deur. En de relatie met de klant in topvorm.
Mooi voorbeeld van hoe dat kan werken: het grote compliment dat ze kregen van opdrachtgever Woonzorg Nederland, die na een lange zoektocht aan een ronde tafel vol adviseurs over een groot, startend project zei: “Zonder jullie was dit niet gelukt.” Kijk, daar doen ze het nou voor, bij Heilijgers. Herman, de Klant & Markt helft van het duo is rood-geel in het Insights-spectrum. Losjes vertaald: een gedreven ondernemer met een sterke hang naar harmonie en comfort voor iedereen. Een man van netwerken smeden, relaties onderhouden en verbanden creëren. Op een ondernemersborrel in de regio is hij helemaal in zijn element. Directieteamgenoot Casper: stevig rood en stevig blauw. Dus óók ondernemer, maar dan met een sterke hang naar structuur, een degelijke organisatie en een goede onderbouwing. Tech-man in hart en nieren. Een analyticus. Die netwerkborrel? Niet zijn natuurlijke habitat. Maar zijn gevoel volgen: dat dan weer wel. Casper: “Dat vind ik juist mooi aan hoe we nu werken. Dat het niet alleen gaat om wat het kan opleveren, maar ook om hoe het voelt.”
“Dat vind ik juist mooi aan hoe we nu werken. Dat het niet alleen gaat om wat het kan opleveren, maar ook om hoe het voelt.”
Ze zijn dus niet hetzelfde; dat is na een half kopje koffie en vier zinnen al duidelijk, maar ze vinden elkaar ‘op rood’, in het ondernemerschap, in de liefde voor het familiebedrijf Heilijgers en de lange relaties die ze daar beiden mee hebben opgebouwd, al sinds hun stage. Herman was al directeur, toen KlokGroep op het toneel verscheen en de voormalige eigenaren uit beeld verdwenen. Het voorstel om een tweekoppig directieteam – Klant & Markt en Realisatie – te maken, kwam voor hem als geroepen: hij vond zijn baan geweldig, maar had te veel op zijn bord, wilde graag delen. Ook voor Casper was het moment daar. Hij had er zelf niet eens zo over nagedacht, had het prima naar zijn zin, feitelijk, als hoofd Renovatie & Onderhoud. Maar toen hem werd gevraagd of hij niet de goede man zou zijn voor een duo directeurschap met Herman zag hij: inderdaad. En zo geschiedde.
Ze kenden elkaar in feite al jaren, wisten wat ze aan elkaar hadden en konden meteen gaan. Meer halen uit goede relaties met de klant: dit is hun tijdperk. Oude tegenstellingen verdwijnen. Wat Realisatie niet kan oplossen, kan Klant & Markt wel invullen of omgekeerd. Herman: “Als corporaties of beleggers het met ons over schroefjes, moertjes en boutjes willen hebben dan kan dat, maar we kunnen ook beginnen met de strategische huisvestingsplannen. Het één versterkt het ander.’”
Er zijn stevige, vaak persoonlijke relaties en banden met grote klanten en partners, zoals BPD en Woonzorg Nederland, gebaseerd op goede ervaringen en wederzijds vertrouwen. Er is weliswaar een knip tussen acquisitie en uitvoering, maar de overgangen zijn vloeiend - de mensen die aan de voorkant meedoen in de acquisitie van een bouwwerk, zijn bij de oplevering nog steeds betrokken. Dat werkt perfect, ook voor de klant. En ja, de beslissing om een werk níet aan te nemen, komt in de regel vaak vanuit Realisatie, bijvoorbeeld omdat de bouwcapaciteit tekortschiet. Maar Casper wil die omzetdoelstellingen ook halen. En het MT ook. En dan komen de creatieve oplossingen, en blijkt er ineens weer van alles mogelijk. De mannen reflecteren met elkaar, met hun MT, met de bestuurders van KlokGroep - dat werkt uitstekend. Dat het af en toe schuurt: prima. Casper: “Ik ben vaak ongeduldig. Ik wil door.” Herman: “Ik ben er beter in om mensen in onze organisatie even de tijd te geven om naar een bepaalde beslissing toe te groeien.” Casper: “Daarin vullen we elkaar dus goed aan. Want waar ik te ongeduldig ben, trapt Herman op de rem. Maar als het te lang gaat duren, dan grijp ik in. En dat is goed. Het moet geen Poolse landdag worden, dat wint niks.”
De to-do top drie van Heilijgers
Meer halen uit de synergie
Eigen couleur locale en ondernemerschap behouden - maar ook meer samen één worden, binnen KlokGroep. Het staat hoog op het to-do lijstje van Heilijgers. Herman: “Er is besloten om te gaan voor synergie en de schaalgrootte, dan moet je geen bedrijf in een bedrijf willen zijn. Op Realisatie wordt al heel goed onderling afgestemd. Denk aan het afkijken van elkaars technieken en processen, het aanvullen van elkaars capaciteit. BaseHome veel meer gaan inzetten is strategisch gezien een goede zet, omdat het snelheid, zekerheid en continuïteit brengt in alle werkmaatschappijen.” Casper ziet ook andere voordelen in het meer adopteren van BaseHome: “Het is voor onze projectteams wel eens fijn om een mínder ingewikkeld project te draaien, meer op routine, binnen de uren die je ervoor hebt staan.” Herman: “Ook op de Klant & Markt kant gaan we nu meer verbinding zoeken, over kansen en uitdagingen die er liggen, bijvoorbeeld op het gebied van de netcongestie en de verduurzaming. Ik verwacht daar veel van.”
Van hokjesgeest naar ruimte voor ontmoeting
Op stapel: een flinke herinrichting en herindeling van het kantoor. De samenwerking en transparantie van de netwerkorganisatie zullen in de nieuwe inrichting van het Heilijgerskantoor meer tot uitdrukking gaan komen. Er komen genoeg stilteplekken of plekken waar je even rustig kunt vergaderen, maar er wordt juist ook gezocht naar synergie en ontmoeten, naar gezellige koffiemomenten, meer bij elkaar komen. Herman: “De kamertjes- en hokjescultuur is niet meer van deze tijd. De integrale benadering die we zoeken in onze projecten, zoeken we ook in ons kantoor. Wij willen graag dat dit een fijne plek is die integraliteit faciliteert, waar mensen elkaar ’s ochtends even opzoeken en vragen hoe het staat, ook privé.” Casper: “De uitvoerder van vroeger met zijn geblaf bestaat toch ook niet meer? Je doet het met elkaar en je hebt openheid, vertrouwen en respect nodig.”
“De kamertjes- en hokjescultuur is niet meer van deze tijd. De integrale benadering die we zoeken in onze projecten, zoeken we ook in ons kantoor."
Van aannemer naar partner
De samenwerking tussen Woonzorg Nederland en Heilijgers – en nu ook andere KlokGroep werkmaatschappijen - is een mooi voorbeeld van het soort samenwerking waar ze er wel meer van willen hebben, bij Heilijgers. Na een gewonnen selectie en de oplevering van een woonzorgcomplex met nul opleverpunten - een unicum voor WoonZorg Nederland - viel Heilijgers op. Nu, vier jaar en twee projecten verder, is Heilijgers preferred supplier. Dat geeft rust naar beide kanten: geen hijgerige aanbestedingen meer, maar gewoon open boeken en een gezonde, gezamenlijke leercurve. Het mes snijdt voortdurend aan twee kanten. Herman: “Wij hebben binnen de groep bijvoorbeeld ook weer een aantal woningbouwprojecten die interessant zijn voor Woonzorg Nederland. We leren van elkaar en brengen elkaar verder.”