John, Fons en Ton van de Klok met hun partners bij 90 jaar KlokGroep
Project Doornroosje/Talia in Nijmegen
Vitaliteit is een structureel item op de agenda geworden
Marcin Ros gaat in 2013 Novaform Polen opzetten
Eerste kantoor Novaform Polska in Poznan

De crisis wijzigt de koers: van bouwer naar regisseur van grote vastgoedprojecten

18 april 2023

100 jaar KlokGroep. Een familiebedrijf gebouwd op een fundament van hard werken en verantwoordelijkheidsgevoel enerzijds, en visie en lef anderzijds. Een verhaal ook van drie generaties, met broers die weten wat ze aan elkaar hebben. Van het prille begin tot nu: reis mee door 100 jaar KlokGroep.

2008

In dit jaar breekt de financiële crisis uit, die vanzelfsprekend invloed heeft op de activiteiten en keuzes van de Verenigde Bedrijven Van de Klok. Sterker nog: door de crisis zal het bedrijf uitgroeien tot de bouwende ontwikkelaar die we vandaag de dag kennen. Alert, wendbaar en met lef beweegt het bedrijf zich door de crisisjaren. Ton van de Klok hierover: “Als het crisis is, word je extra scherp. Iedereen begrijpt de urgentie. Dat geeft ruimte voor veranderen en herpositioneren.”

2012

De crisis op de huizenmarkt versnelt de transformatie van KlokGroep van bouwer en aannemer naar regisseur van grootschalige integrale bouwprojecten. Met ‘Operatie Koers’, die in dit jaar van start gaat, wordt deze transformatie in goede banen geleid. Dat betekent in de praktijk bezuinigen, reorganiseren en investeren. Zien waar afscheid van moet worden genomen maar ook waar juist kansen liggen.

2013

De uitbreiding van Novaform naar Polen is zo’n kans die voortkomt uit de crisis. Om te kunnen blijven groeien, wil het bedrijf minder afhankelijk zijn van de Nederlandse markt waarop veel kopers-uitval is. KlokGroep is al actief in Duitsland. Ook daar heerst recessie maar er is geen uitval en de woningbouw blijft doorgaan. Om een deel van de omzet in het buitenland te realiseren en risico’s te spreiden, vliegt een vertegenwoordiging van Novaform naar Polen om te kijken hoe de markt daar werkt. Met als resultaat: een hele nieuwe organisatie die vanuit standplaats Poznan wordt opgezet. Inmiddels tien jaar later staat Novaform in het land goed bekend als ontwikkelaar die kwaliteit levert.

Als je van start gaat in het buitenland moet je je Nederlandse perspectief durven loslaten. Gebruikmaken van de lokale kennis en kunde, en aansluiten op de daar geldende sociale en maatschappelijke omgangsvormen zijn voorwaarden voor succes.

Edwin Kolkhuis Tanke

Naam: KlokGroep
Omzet in 2008: € 150 miljoen
Directie: John, Fons en Ton van de Klok. Geleidelijk treden ook Edwin Kolkhuis Tanke, Jeroen van der Bron en Harold van Rooijen toe tot de holdingdirectie.

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal