Arie Houweling en Pascal Remmerswaal gaan voor een sterke teamspirit
Bij Adriaan van Erk in Bergambacht opereerden ze altijd zelfstandig. Zelf mooie grondposities verwerven, financieren, ontwikkelen en engineeren, om die posities vervolgens zelf te realiseren en te verkopen in een sterk bouwteampartnerschap voor de eigen portefeuille. Uitgaan van eigen kracht, waar nodig de samenwerking opzoeken: dat was jarenlang het succesrecept.
Het bedrijf groeide uit tot één van de grotere werkgevers in de Krimpenerwaard, en deed zaken met de overtuiging van een kerngezond, regionaal familiebedrijf. Nergens bang voor, altijd solvabel. Met eigen kantoorpanden, een eigen timmer(kozijn)fabriek, een eigen showroom en een grote eigen materieeldienst zelfs. Allemaal op één locatie gevestigd in Bergambacht. De waardering van de kopers van de woningen kwam, en komt nog steeds, steevast uit in de allerhoogste cijfers. Waarom zou je dan van koers veranderen?
Arie Houweling, directeur Klant & Markt, werd tien jaar geleden als directeur bouw, de nieuwe leider van het team en eerste aanspreekpunt van de toenmalige eigenaar en oprichter Jos van Erk. Een vakman én een teamcoach met een indrukwekkende staat van dienst. Zo was hij onder andere projectdirecteur geweest bij de metro Noord-Zuidlijn in Amsterdam waar hij zorgde voor de infra werken van negen kilometer metrobuis en de afbouw van zeven stations – een huzarenstuk. Hij bouwde aan bijzondere projecten en geen werk was hem te gek. Maar dat had ook een keerzijde. Arie miste de polder, zijn gezin en vooral een vorm van ‘gewoon bestaan’, de juiste balans tussen werk en privé. Adriaan van Erk paste op dat moment precies bij die ‘back-to-base’ gedachte. Hij wilde het vak van de woningbouw wel in zijn vingers krijgen. Had er zin in om de organisatie sterk te maken met open, eerlijk leiderschap en plezier in het team.
Inmiddels vormt hij binnen KlokGroep een directieteam met Pascal Remmerswaal, directeur Realisatie, die in 25 jaar bij Adriaan van Erk opklom van stagiair en projectleider complexe projecten tot MT-lid en adjunctdirecteur Bouw. Mannen van een gelijk kaliber, Arie en Pascal, die héél goed met elkaar door een deur kunnen, graag samenwerken en veel gemeen hebben. Zoals een gedeelde kijk op de teamgeest in het bedrijf en de noodzaak om plezier te maken. Terwijl ze aan de andere kant ook prima de kritiek en de twijfels met elkaar kunnen delen. Blad voor de mond? Niet nodig. Pascal: “Politiek bedrijven: daar zijn we niet van. Als je in een open gesprek een discussie voert, zonder goed of fout, maak je samen een weloverwogen keuze. We zitten hier niet voor persoonlijk gewin, maar om samen de ambities van Adriaan van Erk waar te maken.”
"We zitten hier niet voor persoonlijk gewin, maar om samen de ambities van Adriaan van Erk waar te maken.”
Een mooi voorbeeld van écht samen sturen: een tweemanschap dat functioneert als eenmanschap. Arie is eerder op zijn gevoel, en Pascal is meer van aandachtig en nieuwsgierig luisteren, van even kauwen op een oordeel, dan een mening. Ze laten elkaar praten, maken soms elkaars zinnen af, wisselen blikken als er vragen worden gesteld: wil jij deze? Of neem ik het woord? Officieel vertegenwoordigt Arie Klant & Markt en Pascal Realisatie in het directieteam, maar de scheidslijn is vaak diffuus. Zozeer zelfs, dat het nu af en toe Pascal is die vindt dat ze nóg wel dichter naar de klant toe kunnen kruipen, of juist Arie die bedenkt dat een bepaalde opdracht of klant eigenlijk geen wannahave is, ook al is hij ‘functietechnisch’ van de acquisitie. Oplossingen en beslissingen worden sterker, merken ze, als ze het hele
MT en elkaar daarin meenemen.
Mede door de overname door KlokGroep - met zijn Nijmeegse familiecultuur - kunnen de mannen de deuren samen openzetten naar meer teamwork in de organisatie en in de markt. Dat was, geven ze toe, ook wel nodig. De ‘wij kunnen alles zelf’ mentaliteit en de oude hiërarchie in beslislijnen: het was inderdaad wel aan verandering toe. Niet meteen zelf iets vinden, eerst eens goed luisteren naar de klant en naar de markt, naar partners en zusters binnen KlokGroep, dat biedt veel nieuwe perspectieven. Meer lol en samen-sterk gevoel, in het team. Op stapel staan onder andere een re-make van het eigen kantoor met veel meer openheid en gezelligheid, meer samenwerking en kennisdeling met de andere Klok-zusters op met name conceptuele woningbouw en het versterken van de relaties met beleggers, corporaties, gemeenten en grote ontwikkelaars in den lande. Arie: “We zijn goed in wat we doen, maar samen kom je verder.”
“We zijn goed in wat we doen, maar samen kom je verder.”
Op de agenda van Adriaan van Erk
Novaform + Adriaan van Erk
Waar Novaform aanvankelijk zelfstandig zou blijven opereren binnen KlokGroep, werd begin 2024 het besluit genomen de Nederlandse activiteiten van Novaform toe te voegen aan de andere zustermaatschappijen. Daardoor ontstond meer evenwicht. De ontwikkelkennis en -portefeuille van de drie bouwende ontwikkelaars in de groep kreeg een flinke boost. En door de slagkracht en bouwkennis van Van de Klok, Adriaan van Erk en Heilijgers kregen de ontwikkelingen van Novaform meer realisatiekracht. Arie: “Adriaan van Erk evolueert hiermee versneld naar een volwaardige bouwende ontwikkelaar in plaats van een ontwikkelende aannemer. Strategisch gezien is dit voor ons een hele fijne stap.”
Beter in de keten
Een eigen timmerfabriek! Het klinkt als rijkdom, maar de Timmerfabriek is wel toe aan een nieuwe impuls. Arie: “Vroeger stonden we als leverancier van houten kozijnen in de top drie van Nederland, nu in de top tien. We willen weer topspeler worden en zijn nu plannen aan het maken voor een Timmerfabriek 2.0. We investeren volop in het machinepark zodat we kunnen opschalen. We implementeren innovatieve verf- en beglazingstechnieken en willen graag een volwaardige partner worden in prefab woningbouwproductie met onze houten kozijnen. Beter in de keten: dat is de komende jaren de focus. En: welke rol kan onze timmerfabriek spelen in de productie van de woningen van morgen.”
Meer ruimte voor de borrel en de lol
Er staat een bouwdoek in de receptie van Adriaan van Erk. Zo levensecht, dat je bijna zo naar binnen zou lopen in het grand café, dat hier gaat komen. Pascal: “Nee, dat betekent niet dat de broodtrommels nu voorgoed thuis blijven. Dat zit er bij de meesten van ons te diep in. Maar het wordt wel een fijne, open ontmoetingsplek. Om even te wachten als je een afspraak hebt. Om verjaardagen en mijlpalen te vieren. Om tussen de middag even met elkaar te gaan zitten, inderdaad. Dat informele contact vinden we heel belangrijk bij Adriaan van Erk. Daar willen we meer ruimte voor maken.” De bouw van het nieuwe grand café is dus deel van een grote ‘schotten-weg’ verbouwing. Zo kan de nieuwe tijd binnenwaaien en krijgt de samencultuur van KlokGroep meer ruimte, in Bergambacht.