Amersfoortse bedrijven gaan energie besparen

1 september 2014

Tien Amersfoortse bedrijven doen mee aan de EnergieDeal. Het Kenniscentrum Duurzaam Bouwen Amersfoort en de gemeente Amersfoort hebben de handen in een geslagen in deze EnergieDeal. Doel van de samenwerking is om minimaal tien bedrijven binnen drie jaar 20% energie te laten besparen of 20% van hun energiebehoefte duurzaam lokaal op te wekken.

De komende maanden worden de bedrijfsgebouwen van de eerste tien deelnemers door het projectteam geïnventariseerd en geanalyseerd op ontwerp, bouw en installatie. Zo nodig worden ook het bedrijfsproces en de productiemiddelen onderzocht. Aan de orde komen onder meer energie, comfort, materiaal en onderhoud.

De deelnemende bedrijven ontvangen na een uitgebreid onderzoek de uitkomst van het Energie BesparingsOnderzoek (EBO) mét verbeterkansen. Bij dit advies wordt rekening gehouden met zowel de investeringskosten als de exploitatielasten. Bij kansrijke duurzame oplossingen zijn de totale kosten van investering en exploitatie altijd lager. Bijkomend doel is dat de investering binnen vijf jaar is terugverdiend.

De eerste tien bedrijven die concreet kiezen voor verduurzaming worden extra in de spotlights gezet. Aan het Energie Besparingsonderzoek doen mee Newasco De Hoop, ECABO, A. Smit & Zoon, ROC Leerhotel Het Klooster, Wonnink, Theo Miltenburg, Pearle Opticiens, Van Keulen Bouw, Rabobank Amersfoort en omstreken en Eemhave. Met diverse andere bedrijven worden momenteel nog gesprekken gevoerd.

Het projectteam bestaat uit: Rabobank Amersfoort en omstreken, Wolter & Dros, Bloemendal Bouw, Bouwbedrijf A. Huurdeman, Heilijgers, ag NOVA architecten en Lomans.

Op de Dag van de Duurzaamheid, vrijdag 10 oktober, wordt het Energie Besparingsonderzoek uitgebreid toegelicht. De deelnemers aan de EBO worden uitgenodigd om hun eerste ervaringen te delen. Het uiteindelijke doel is dat veel bedrijven uit de regio Amersfoort het onderzoek doorlopen en aan de slag gaan met duurzame oplossingen.

Meer informatie is te vinden op de site van Kenniscentrum Duurzaam Bouwen.

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal