Cécile van Oppen
De voltallige RVC van KlokHolding: John van de Klok, Gerard Jacobs en Cécile van Oppen

Cécile van Oppen, jongste lid RVC: “Ik ga voor een duurzame, eerlijke wereld”

24 mei 2020

Sinds enige tijd is de Raad van Commissarissen van KlokGroep uitgebreid met een nieuwe commissaris: Cécile van Oppen. Naast Gerard Jacobs en John van de Klok bestaat de RvC daarmee uit drie leden. Hoog tijd dus om eens nader kennis te maken met Cécile.

“Ruim 7 jaar leid ik mijn onderneming Copper8 op het gebied van duurzaamheid en circulariteit, ook op de bouw”, vertelt Cécile. “Vanuit mijn commissarisrol kan ik een andere invloed uitoefenen op de sector en KlokGroep heeft daarin echt een open houding.”

John van de Klok: “De keuze viel op Cécile, omdat ze vanuit haar eigen werkzaamheden en uitgebreide kennis en ervaring in circulariteit en duurzaamheid een uitstekende aanvulling vormt. Ze kan KlokGroep goed adviseren hoe vervolg te geven aan onze reeds genomen stappen op deze gebieden. Bovendien past ze ook als persoon goed bij ons.”

Wie is Cécile van Oppen?

Vanuit haar academische achtergrond (bachelor wiskunde, politicologie en economie en master ontwikkelingseconomie) heeft ze een integrale kijk gekregen op wat er nodig is om mensen écht te laten samenwerken. Cécile is oprichter van het prijswinnende niche adviesbureau Copper8 (tevens B-Corp gecertificeerd), auteur van o.a. Circular Business: Collaborate and Circulate (2016) en veelgevraagd spreker over dit onderwerp op congressen. Binnen Nederland is ze bovendien bekend als expert op het vlak van circulair inkopen/aanbesteden en circulaire verdienmodellen, ook vanwege haar bijzondere kijk op het ondernemen zelf. Copper8 is niet alleen adviseur, maar ook pionier als het gaat om het herschrijven van de ‘wetten van de consultancy’.

Wat heeft je doen besluiten het commissariaat bij KlokGroep te aanvaarden?

“Het sluit aan bij mijn eigen ambities. Ik ben ondernemer en doe vandaaruit veel leuke dingen om de circulaire economie te realiseren, onder meer binnen de bouwsector. Toen Ton van de Klok mij polste voor de commissarisrol, was ik dan ook meteen geïnteresseerd. Ik ben er positief kritisch ingegaan, want ik wilde het wél doen bij een club die er ook voor open staat. Die open houding heeft KlokGroep, wat me heeft doen besluiten om ‘ja’ te zeggen. De wil is er bij Klok, maar er is meer structuur nodig om echt stappen te zetten. Op energiegebied gaat dat eenvoudiger dan op die van biodiversiteit en circulariteit, omdat deze laatste twee moeilijker te meten zijn. Ik ben nu bezig om de structuur daarvoor verder uit te werken.”

Wat zijn volgens jouw de vooruitzichten voor 2020 voor KlokGroep op het gebied van circulariteit en duurzaamheid?

“Ik zou het wel een hele mooie stap vinden als duurzaamheid ook intern nog meer in het systeem van de medewerkers van Klok komt. En we al de eerste stappen gaan maken naar iconische projecten. Dat we experimenteren met wat er nou eigenlijk gebeurt als we dingen anders doen. Als er een wil is, dan komt die weg er ook. Die wil voel ik wel, alleen is nu de vraag ‘hoe dan?’. En ik hoop dat ik daar mee richting aan kan geven. Daarbij moet je niet alles willen doen, want dan verzuip je. We hebben ten slotte ook een woningopgave en moeten als organisatie gezond blijven.”

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal