Alpha en Omega, Nijmegen
Alpha en Omega, Nijmegen
Alpha en Omega, Nijmegen
Alpha en Omega, Nijmegen
Alpha en Omega, Nijmegen
Alpha en Omega, Nijmegen
Alpha en Omega, Nijmegen
Alpha en Omega, Nijmegen
Alpha en Omega, Nijmegen
Alpha en Omega, Nijmegen
Alpha en Omega, Nijmegen

Alpha en Omega, Nijmegen

ReferentieBinnenstedelijkInnovatieNieuwbouw

Aan de realisatie van de gebouwen Alpha en Omega in Nijmegen ging een lang traject vooraf. Het aantal woningen in het oorspronkelijke plan werd onder druk van de buurt drastisch gereduceerd. De architectuur is vervolgens aangepast, maar de beoogde kwaliteit bleef behouden.

In opdracht van Standvast Wonen heeft Van de Klok de twee appartementencomplexen met in totaal 37 appartementen gerealiseerd. Qua uiterlijk verschillen Alpha en Omega niet zo veel van elkaar, qua indeling wel. Omega heeft een parkeerkelder en is ruimer van opzet. Daarnaast telt dit gebouw vier woningen per verdieping en Alpha vijf. De woningen in Alpha zijn sociale huurwoningen en die in Omega vallen in de koop- en vrijehuursector. Eigenaar van dit gebouw is de Vereniging tot Behoud van het Oud Burgeren Gasthuis. Het Oud Burgeren Gasthuis (OBG) bevindt zich naast Alpha en Omega.

Van drie naar twee gebouwen

Het project Alpha en Omega heeft een lange historie. Fred Meerdink, mede-eigenaar van Croonen Architecten, ontwierp de gebouwen. “Dit is een ingewikkelde locatie”, vertelt hij. “Het betreft een inbreidingsproject op een gevoelige plek. Hier stonden namelijk een kerk en pastorie.” Daarnaast vond de buurt dat drie gebouwen een te zware belasting op het gebied zouden leggen. Om deze reden is het plan omgebouwd naar twee gebouwen. Vanzelfsprekend had dat nogal wat voeten in de aarde. “Doordat de algemene voorzieningen nu door minder woningen moesten worden gedeeld, moesten we op andere plekken geld besparen”, aldus Fred Meerdink. “Dat was moeilijk te realiseren, maar is ons uiteindelijk wel gelukt.”

Vernieuwd ontwerp met zelfde karakter
Fred Meerdink vertelt wat de essentie was van het oorspronkelijke ontwerp: “De drie blokken schoven als het ware het terrein op en waren geheel omkaderd met kunststeen. Deze kaders lieten de gebouwen zweven en gaven veel vrijheid in de balkon- en gevelindeling. Het was een tijdloze architectuur die enorm aansprak.” Hij vond een oplossing door flink wat water bij de wijn te doen. Daarbij is de architectuur aanzienlijk aangepast zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. “De besparing hebben we bereikt door de kaders min of meer te vervangen. We hebben dit gedaan door alle raamstijlen te voorzien van een klikprofiel met houtuitstraling. Daardoor blijft de architectonische kwaliteit behouden.”

Verscheidenheid creëren
Fred Meerdink vindt het meest bijzondere aan de gebouwen dat zij zo goed op de plek passen. “De gebouwen zijn in wezen familie van elkaar, en lijken met de gebouwen in de omgeving te praten”, zegt hij. Hij legt uit wat hij bedoelt. “Het is de kunst geen elementen van die gebouwen over te nemen. Dan lijkt alles te veel op elkaar en krijg je eenheidsworst. Je moet juist afstand houden zodat de blokken eruitzien als losse elementen. Zo creëer je verscheidenheid. De architectuur ondersteunt die stedenbouwkundige uitgangspunten.

Architect
Croonen Architecten
Constructeur
Adams bouwadviesbureau
Directievoerder
Standvast Wonen
Installatie-adviseur
Mabutec
Realisatie
KlokBouwOntwikkeling
Oplevering
Q4 2015