Spoorbuurt__mg_1012b.jpg
Spoorbuurt__mg_0910.jpg
Spoorbuurt__mg_1007.jpg
Spoorbuurt_mg_0098.jpg
Spoorbuurt__mg_1006.jpg

Ton Bosman projectleider bij Hagemans Vastgoedonderhoud

Spoorbuurt__mg_1008.jpg
Spoorbuurt__mg_1005.jpg
Alle verhalen

Combinatie Spoorbuurt: renovatief

16 november 2017
Onderhouden Samenwerken Verduurzaming
“Wanneer je door de Spoorbuurt wandelt, begrijp je meteen waarom de Gemeente Nijmegen de status Beschermd Stadsbeeld heeft verleend aan deze wijk. Het Badhuis, de poortgebouwen en de diversiteit aan woningen geven samen vorm aan het bijzondere karakter van deze buurt.”

In een kantoorunit van de Combinatie Spoorbuurt, op het terrein van de voormalige LIMOS-kazerne spreken we met Ton Bosman projectleider bij Hagemans Vastgoedonderhoud.

“Na het bestuderen van historische documenten en tekeningen zagen wij dat enkele in het oog springende elementen uit de Spoorbuurt verdwenen waren. Zo zat er op het hoekpand aan de kruising van de Koolemans Beynenstraat met Van ’t Santstraat een overstek. Dit is een naar voren uitstekende dakrand. Men vermoedt dat deze tijdens zwaar weer verloren is gegaan. Met de originele blauwdrukken uit 1926 van architect L.P. Staal in de hand zijn wij aan de slag gegaan om de overstek weer in ere te herstellen. Met behulp van hedendaagse technieken en bouwmaterialen pronkt dit typerend bouwelement van de hand van architect L.P. Staal weer bovenop dit pand.

Je kunt niet alles in de oude staat herstellen. Je moet met verschillende zaken rekening houden. Is het bijvoorbeeld praktisch en financieel wel haalbaar? Zo waren de balkons van de woningen aan de Koolemans Beynenstraat en de Van ’t Santstraat geheel vervaardigd uit metselwerk. Na verloop van tijd is dit metselwerk vervangen door andere materialen, waaronder stalen hekwerken. Om meer recht te doen aan het originele ontwerp zijn deze hekwerken nu vervangen door grovere elementen. Hierdoor passen de balkons weer perfect bij de rest van de wijk.

Binnenkort sluiten we fase 2017 af. Maar we zijn al druk bezig met de voorbereidingen van fase 2018. Waaronder de werkzaamheden aan een ander bijzonder pand, het poortgebouw in de Van ’t Sanstraat. Op de originele blauwdrukken en oude foto’s staat een kozijnindeling met roedes. Deze roedes zorgen voor ramen met een kleinere vlakverdeling. Het wordt nog een hele uitdaging om de huidige situatie zo aan te passen dat de uitstraling van weleer hand in hand gaat met het comfort van deze tijd.”   

"Als combinatie Spoorbuurt gaan wij deze uitdaging graag aan.”


Meer weten over dit project?

Stuur een e-mail of bel me. Ik vertel u graag meer over dit project.

Tom van Suilen Projectmanager

Neem contact op met mij

Vul het formulier in en ik zal zo spoedig mogelijk contact opnemen.

privacy beleid