Meiberg (1)
Meiberg (2)
Meiberg (3)
Meiberg (4)
Meiberg (5)
Meiberg (6)
Meiberg (7)
Meiberg (8)
Meiberg (9)
Meiberg (10)
Alle projecten

Meiberg, Nijmegen

Onderhouden Appartementen Renovatie Verduurzaming Ecoveren

161 appartementen

Vernieuwde buitenschil voor De Meiberg

Eigenlijk zouden ze gesloopt worden, maar vanwege de hoge kosten ging de grootschalige nieuwbouw ‘Hart van Dukenburg’ in Nijmegen toch niet door en bleef het complex De Meiberg staan. De sterk verouderde seniorenappartementen, 161 in totaal, werden daarom grondig opgeknapt. Alleen daarmee konden de uitstraling, het energielabel en daarmee ook de verhuurbaarheid verbeterd worden. In de zomer van 2014 werd het grootonderhoud van de buitenschil opgeleverd.

De appartementen bevonden zich oorspronkelijk - het complex is veertig jaar oud - in drie torens met vijf, zes en zeven verdiepingen, maar bij een eerdere renovatie rond 1980 werden zij middels een plint met elkaar verbonden. De eigenaar, woningcorporatie Woongenoot, vroeg KlokGroep om het gebouw volgens hun Ecoveren-concept te renoveren. "Ecoveren is een samentrekking van eco, duurzaamheid en renoveren”, legt projectleider Mark Thijsen uit. “Wij kunnen binnen en buiten renoveren, maar voor De Meiberg is besloten om nu alleen de buitenschil aan te pakken. De binnenkant kan beter over vijf jaar aangepakt worden, als het economisch is afgeschreven. Ook dat is duurzaamheid.”


Esthetiek
Woongenoot hoopt uiteindelijk een energiesprong van het F- en G-label naar A en B te kunnen maken. Met het grootonderhoud van de buitenschil zijn de eerste stappen gezet. “We zijn al twee sprongen omhoog gegaan”, aldus Thijsen. Behalve een beter energielabel wenste de opdrachtgever ook een andere uitstraling. “De opdrachtgever vroeg ons of we de gevel ook esthetisch op konden waarderen. In eerste instantie was dit niet meegenomen in de plannen. We zouden de gevelplaten alleen maar schoonmaken, maar doordat we goed omgesprongen zijn met het budget, was er meer mogelijk. De constructie achter de verouderde Trespapanelen bleek nog goed te zijn, dus de oude platen konden we vervangen door nieuwe. Dit zijn Alucopalplaten van Plastica geworden: aluminium gevelplaten die met schroeven zijn bevestigd. Het is een dunne plaat - slechts vier millimeter dik - met aan de buitenzijde gerecycled aluminium dat met een coil coat wordt beschermd en aan de binnenzijde een composiet.” Doordat de platen geschroefd konden worden in plaats van gelijmd, waren de werkzaamheden niet weersafhankelijk en konden ze doorgaan in de winter.


Transparant
Aluminium komt ook terug in de kozijnen. "De kozijnen waren van de eerste generatie aluminiumkozijnen en voldeden bij lange na niet meer aan de huidige normen. Bovendien tochtten ze.De nieuwe kozijnen hebben een Dubokeur en dat zijn de beste die je kunt gebruiken”, vindt Thijsen. De stalen hekwerken hebben plaats gemaakt voor nieuwe hekwerken met veel meer glas, waardoor het vier decennia oude gebouw een veel transparantere uitstraling heeft gekregen. Het beton van de vloeren op de bordessen, galerijen en de balkons, werd waar nodig hersteld en gecoat. Op het dak kwam een nieuw soort bitumen met daaronder hoogwaardige isolatieplaten.

Om de werkzaamheden uit te voeren in een bewoond seniorencomplex was goed contact met de bewoners essentieel. “Wij hebben het totale bewonerscontact op ons genomen. Ook dit proces is ook onderdeel van ons EcoVeren-concept. Wij hebben de planning samen met de opdrachtgever bepaald, op basis van wat goed is voor de bewoners. Je kunt kiezen voor de snelle aanpak, waarbij je veel overlast creëert in een korte tijd of voor een wat langere periode met meer overleg en minder overlast. We kozen voor de langere variant en organiseerden spreekuren voor de bewoners.” In het complex huurde KlokGroep een woning waar bewoners met vragen terecht konden of voor een kopje koffie.

KlokGroep heeft niet alleen oog voor de mensen die betrokken zijn bij het grootonderhoud, maar ook voor mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt. Bij De Meiberg kregen enkelen de kans om via het Stimuleringsfonds van de gemeente Nijmegen terug te keren in het arbeidsproces.






Opdrachtgever
Woongenoot Woningcorporatie
Architect
Bulkens Architecten
Realisatie
KlokGroep Totaalonderhoud