Wethouders en raadsleden nemen kijkje bij onderhoud en verduurzaming

14 maart 2019

Wethouders en raadsleden van de gemeente Heumen namen op vrijdag 22 februari een kijkje bij het groot onderhoud in Malden. Oosterpoort neemt daar tientallen woningen onderhanden. Het doel is onderhoud én verduurzaming.

De woningen krijgen nieuwe daken, andere kozijnen, een nieuwe voordeur en een nieuwe pui. Het gaat niet alleen om onderhoud, maar ook om verduurzaming. Oosterpoort wil in 2050 alleen nog maar CO2­neutrale woningen hebben en houdt daar nu al rekening mee, bijvoorbeeld bij het kiezen van isolatie.

Samenwerking

Maar de kosten van verduurzaming zijn zo hoog dat Oosterpoort die niet alleen kan dragen. Daarom benadrukte directeur Eugène Janssen in zijn openingswoord het belang van samenwerking. "We werken al nauw samen met onze vaste ketenpartners Van de Klok en De Variabele, die veel kennis in huis hebben. Zeker zo belangrijk is een goede afstemming en samenwerking met de gemeente. Een deel van de CO2-reductie zal moeten komen van collectieve duurzame energie. Hier ligt een belangrijke rol voor de gemeente en regio."

Steigers

De woning van Joppe den Ambtman aan de Randwijksingel is net uit de steigers. Hij vertelde hoe hij de aanpak van de afgelopen weken had ervaren. "De overlast viel mee. Grote zaken, zoals het vervangen van het dak, waren binnen een dag klaar. Prettig is ook dat ik geen huurverhoging heb gehad." Eugène Janssen benadrukt dat dit bewust beleid van Oosterpoort is. "Door de huren niet te verhogen, blijven de woningen betaalbaar."

Joppe doet mee aan een warmtepompexperiment. Hij heeft een hybride systeem met zowel een cv-ketel (voor warm water) als een warmtepomp (voor de verwarming). "Dat bevalt goed. De pomp in de voortuin maakt nog wel wat herrie, maar er wordt gezocht naar een oplossing. Over de warmte in huis ben ik heel tevreden."

Experimenten

De warmtepomp past in de experimenten die Oosterpoort de laatste jaren uitvoert. "We zijn gestopt met het automatisch vervangen van cv-ketels en kijken actief naar alternatieven", zei regisseur Ketensamenwerking Henny Pries. "Maar er zijn nog veel vragen: moeten we naar een collectieve of individuele oplossing, wat is het effect op de woonlasten van huurders, en welke keuze is ook op lange termijn betaalbaar? Op zulke vragen hebben we nog geen antwoorden. Daarom kiezen we niet voor grootschalige veranderingen, maar voor pilots, bijvoorbeeld met warmtepompen. Bewoners zijn daar overwegend positief over. Wel blijft het geluid een probleem en zijn de investeringen groot. We moeten dus goed blijven kijken naar de betaalbaarheid."

Abstract

Aansluitend konden de aanwezigen in twee woningen een kijkje nemen: één waar het onderhoud volledig is afgerond en de woning van Joppe, waar een warmtepomp is geplaatst. "Ik waardeer het ontzettend dat Oosterpoort zo'n bijeenkomst organiseert", zei wethouder Frank Eetgerink. "Als bestuurder zie je vooral cijfers en dan blijft het abstract. Het is heel prettig om zelf zo'n huis met een warmtepomp te zien. Dan gaat het veel meer leven. Eugène Janssen zegt terecht dat we samen moeten optrekken. Oosterpoort is een zeer gewaardeerde samenwerkingspartner en het is belangrijk dat we elkaar blijven vinden."

Tevreden

Eugène Janssen was na afloop tevreden. "Zo'n bijeenkomst geeft ons de kans om te laten zien wat we doen en hoe we te werk gaan. Dat vind ik heel waardevol. Het is belangrijk dat alle partijen zich realiseren dat we elkaar nodig hebben. De samenwerking met de gemeente is goed, maar kan nog beter. Dat gaat zeker lukken. Deze bijeenkomst draagt daar vast en zeker aan bij."

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal