3118kloksignaal2017©hansbarten-LR.jpg

Ben Giesbers & Femma den Breejen van woningcorporatie SCW

3077kloksignaal2017©hansbarten-LR.jpg
3033kloksignaal2017©hansbarten-LR.jpg
Alle verhalen

Verrassing achter de voordeur van woningen SCW in Tiel

09 oktober 2017
Onderhouden Innovatie
Aan de Nicolaas Beetsstraat in Tiel staat een blok met woningen dat ogenschijnlijk bestaat uit vier wel erg ruime eengezinswoningen. Achter de voordeuren schuilt echter een verrassing; ieder van de vier woningen is onlangs opgesplitst in een beneden- en een bovenwoning. Woningcorporatie SCW vroeg KlokGroep de splitsing van de woningen uit te voeren. Binnenkort nemen mensen met een beperking er hun intrek. Ze gaan zelfstandig wonen, met altijd begeleiding van JP van den Bent stichting binnen handbereik. En als dat niet meer nodig is, dan zijn de woningen in een handomdraai om te bouwen naar sociale huurwoningen voor reguliere huurders.

Toen een zorgpartij het huurcontract voor de oorspronkelijke vier woningen beëindigde, rees bij SCW de vraag wat nu met de woningen te doen. “Ze waren niet verhuurbaar als sociale huurwoningen”, vertelt Femma den Breejen, manager Wonen bij SCW. “Ze zijn gebouwd in de jaren tachtig, erg ruim en in de loop van de tijd zelfs nog uitgebouwd.” Dat allemaal terwijl het een landelijke trend is dat er meer vraag is naar kleine huurwoningen dan naar grote eengezinswoningen. Er zijn meer een- en tweepersoonshuishoudens, de wet Passend toewijzen vraagt om meer huurwoningen met een lage huurprijs en ook bij zorgorganisaties groeit de behoefte aan kleine huurwoningen.

Tijdens een brainstormsessie kwamen we al snel op het idee om het woonblok te splitsen in acht woningen.

Idealen, dromen en wensen vervuld

SCW zag hierin een kans voor JP van den Bent stichting, een stichting die mensen ondersteunt bij hun leven en de ondersteuning biedt die nodig is om idealen, dromen en wensen - waar haalbaar - te vervullen. “De medewerkers van de stichting waren meteen enthousiast”, aldus Femma. “Hun bewoners krijgen nu een eigen zelfstandig appartement, terwijl ze voorheen alleen een eigen kamer hadden met daaromheen gemeenschappelijke ruimtes. Hun ouders waren onder de indruk van de ruimte, sommigen vragen zich zelfs af of ze de zolder van de bovenwoning wel gaan gebruiken.” Het mooie is dat de acht nieuwe woningen groot genoeg zijn voor een klein huishouden als de stichting ze niet meer nodig heeft.

Constructief bouwteam

Omdat er veel uitgezocht moest worden, wilde SCW dit project in bouwteamverband uitvoeren. “Constructief was het geen enorme klus om de woningen te splitsen”, vertelt Ben Giesbers, manager Projecten bij SCW. “De uitdaging zat vooral in het brandwerend en geluidsisolerend maken van de woningen. Want ook bij een gezamenlijke toegang moeten de afzonderlijke woningen voldoen aan de brandwerendheidseisen van zestig minuten. We hadden al goede ervaringen met KlokGroep, de mensen denken goed mee en dat bleek bij dit project opnieuw. Toen alles allemaal was uitgezocht, bleken de woningen goed te verbouwen te zijn. De uitvoering verliep dan ook soepel.”

Alles erop en eraan

In augustus 2016 liep het huurcontract met de vorige huurder af, in december startten de voorbereidingen van de transformatie en in de zomer de daadwerkelijke verbouwing. Al in september 2017 kon SCW de sleutels overdragen aan JP van den Bent Stichting, die de woningen nu inricht voor de doelgroep. Iedere nieuwe bewoner heeft straks een eigen woning met alles erop en eraan. De uitbouw naast de acht woningen is omgebouwd tot een gemeenschappelijke ruimte voor de bewoners, met een slaapplaats voor de slaapwacht van de 24-uurs begeleiding. Via een spreekluisterverbinding kunnen de bewoners contact houden met de medewerker van JP van den Bent stichting. 24/7 als ze dat willen, of alleen op de momenten waarop zij daar behoefte aan hebben.

Welkom in de wijk

De buurtbewoners zijn vanaf het begin op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. Femma: “Onze woonconsulent is samen met een medewerker van den JP van de Bent stichting bij ze langsgegaan en ze reageerden positief.” De nieuwe bewoners zijn van harte welkom in de wijk en kunnen uitkijken naar een zo zelfstandig mogelijk leven met menselijke ondersteuning in een levendige woonomgeving. “Doordat we voortuinen, de bestrating en de erfafscheidingen bij de woningen hebben opgeknapt, is ook het aanzicht van de woningen verbeterd”, voegt Ben toe. “Het is leuk om te zien dat daardoor buurtbewoners nu het initiatief nemen om hun schuttingen te verbeteren.”
 

Slim en creatief

SCW is er trots op dat ze dit project met de beperkte beschikbare middelen en de nodige creativiteit heeft gerealiseerd. “Het is een mooi project”, vindt Ben. “En het is mooi dat we hiermee kunnen voorzien in de behoefte van een zorgpartij.” Femma is ervan overtuigd dat dit een voorbeeld is voor corporaties: “Als we ons bezit willen transformeren, moeten we slim nadenken over wat we ermee kunnen. Je hoeft niet altijd een megaproject te doen om iets voor elkaar te krijgen, dat hebben we hiermee laten zien.”

Meer weten over gesplitste woningen?

Stuur een e-mail of bel me. Ik vertel u graag meer over dit project.

Tom van Suilen Projectmanager

Neem contact op met mij

Vul het formulier in en ik zal zo spoedig mogelijk contact opnemen.

privacy beleid