Succesvolle pilots renovatie badkamers dankzij ketensamenwerking

26 juni 2019

Een groot voordeel van intensief samenwerken in de keten is dat je samen kunt experimenteren om onderhoudsprocessen te verbeteren. Twee weten immers meer dan één. En in dit geval zijn het zelfs drie partijen die hun krachten bundelen en kennis delen. Eind 2018 zijn woningcorporatie Oosterpoort, De Variabele en Van de Klok begonnen met de voorbereidingen van twee pilots om het renovatieproces van badkamers te optimaliseren. Hoe hebben we dit aangepakt? En wat zijn de belangrijkste conclusies? Je leest er alles over in het onderstaande artikel.

Woningen in Malden en Leuth als leerproces

Een nieuwe badkamer is in theorie natuurlijk heel leuk en bewoners zijn vaak blij met het eindresultaat. De twee weken durende geluids- en stofoverlast, tijdens het renovatieproces, is iets wat minder wordt gewaardeerd. Tegels uithakken bijvoorbeeld geeft nu eenmaal een hoop rotzooi. Om het renovatieproces voor bewoners zo prettig mogelijk te laten verlopen, heeft een aantal medewerkers van de drie bedrijven gezamenlijk oplossingen gedeeld en vervolgens samen uitgeprobeerd. Bij een woning in Malden is geëxperimenteerd met het plaatsen van polystyreen hardschuim platen met glasvezellaag en bij de woning in Leuth met wandpanelen van glas. Bij beide oplossingen worden de panelen over de bestaande tegelwanden heen geplaatst.

Conclusies en resultaten van de pilots

Inmiddels zijn de pilotprojecten geëvalueerd. De bewoners zijn zeer positief over de vernieuwde aanpakken. Ze geven aan dat de geluids- en stofoverlast tot het minimale zijn beperkt. Beide oplossingen waren in één week klaar en dus aanzienlijk sneller dan de traditionele manier van renoveren (7 tot 8 werkdagen). Daarnaast geven ook de onderhoudsmedewerkers aan dat de nieuwe oplossingen prettig werken. Het renovatiewerk wordt als minder zwaar ervaren en het is fijn dat er doorgewerkt kan worden. Bij beide oplossingen is men minder afhankelijk van de beschikbaarheid van vakmensen zoals bijvoorbeeld een tegelzetter. Dit komt de snelheid in het renovatieproces zeker ten goede.

Een groot voordeel van de wandpanelen van glas is dat ze ook nog eens herbruikbaar, en dus circulair, zijn. En ook de onderhoudskosten per jaar zijn lager dan bij de traditionele manier van werken.

Leren van en met elkaar

Zowel De Variabele als Van de Klok leren door de pilotprojecten van elkaar en kunnen nu beide oplossingen toepassen in de praktijk voor de woningen van Oosterpoort. Het Keten Integratie Centrum (KIC), dat de samenwerking tussen de drie partijen coördineert, bepaalt wanneer welke badkameroplossing wordt toegepast. Bij deze keuze wordt bijvoorbeeld ook gekeken naar andere, reeds geplande, werkzaamheden aan de woning, zodat onderhoud wordt gecombineerd. Een win-win situatie voor alles en iedereen!

Uiteraard blijven we onze samenwerking verbeteren en zijn er altijd optimalisatieslagen te maken! Wil je meer weten over onze ketensamenwerking? Neem dan contact op met Judy Hendriks (coördinatie Keten Integratie Centrum) via (088) 024 91 00!

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal