Wieke van Veldhuizen, manager Volkshuisvesting bij Portaal
Robert Hendriks, ontwikkelmanager bij Portaal
Stefan van Duijnhoven, directeur Van de Klok Wonen
Wieke, Stefan en Robert voor de nieuwe huurwoningen in Zuiderveld

Snel ontwikkelen om te voorzien in woningbehoefte

7 maart 2022

Het Rijk, de provincie Gelderland en 18 gemeenten hebben in 2020 een woondeal gesloten; zij hebben afspraken gemaakt om samen snel meer woningen te bouwen in de regio Arnhem-Nijmegen. Tot 2025 moeten er 20.000 woningen bij komen, maar liefst 5.000 meer dan oorspronkelijk gepland. Op lange termijn zelfs nog veel meer. De helft van die woningen moet bovendien in het betaalbare segment liggen. Het is dan ook mooi dat woningcorporatie Portaal en Van de Klok in rap tempo 42 sociale huurwoningen realiseren in Zuiderveld, een nieuwe woonbuurt aan de noordelijke kant van de Waalsprong in Nijmegen.

42 sociale huurwoningen

“We kunnen haast niet wachten ze te gaan verhuren”, zegt Wieke van Veldhuizen, manager Volkshuisvesting bij Portaal. Die ‘eagerness’ lijkt inmiddels kenmerkend voor het hele ontwikkeltraject van de 42 woningen. Robert Hendriks, ontwikkelmanager bij Portaal: “We zijn in mei gestart met de planontwikkeling en in december hebben we de grond al aangekocht.” En toen Portaal en Van de Klok eenmaal wisten wat ze wilden, was binnen twee maanden een aanvraag voor de omgevingsvergunning ingediend. “Dat is uitzonderlijk snel, ook voor Nijmeegse begrippen”, vertelt Stefan van Duijnhoven, directeur Van de Klok Wonen. “We pakken het voortvarend aan. In oktober 2021 is de bouw gestart en al voor de zomervakantie leveren we de woningen netjes op. Dat is echt een prestatie die we met elkaar leveren.”

Elkaar versterken in brede samenwerking

De samenwerking met Van de Klok ontstond al aan de voorkant van de planontwikkeling. Een logische zet, want Van de Klok heeft al vaker voor Portaal gebouwd en andersom neemt Portaal soms woningen af in ontwikkelingen die Van de Klok realiseert.

We proberen elkaar te versterken en zoeken steeds meer naar een bredere samenwerking.

beaamt Stefan. “Het is mooi om elkaar daarin te vinden en samen ontwikkelingen op te pakken.” Beide partijen hebben ook in dit traject vanaf het begin hetzelfde doel voor ogen gehad. “Dan kom je vaak heel ver met elkaar”, vervolgt Stefan. “Vooral als je, zoals wij, uitspreekt wat je van elkaar verwacht en ook aangeeft wat wel en niet kan. Dan is helder waar je voor staat en waar je samen voor gaat.” In dit geval zijn dat mooie, volwaardige eengezinswoningen die voldoen aan de wensen van Portaal en de behoeften van de doelgroep.

Conceptwoningen op maat

Voor dit project is gekozen voor BaseHome, het eigen woningconcept van Van de Klok. “Dat draagt eraan bij dat we heel snel konden ontwikkelen en realiseren”, vertelt Robert.

De woningen zijn al compleet en tot in detail uitgewerkt en er waren alleen een paar eenvoudige maatwerkaanpassingen nodig om de woningen aan te laten sluiten bij onze wensen en eisen.

En van die eisen ging over de woningoppervlakte: die moest maximaal 85 m2 zijn. De standaard BaseHome van Van de Klok is iets groter. Door de nokhoogte iets te laten zakken en de achtergevel iets naar binnen te halen, is de gewenste oppervlakte bereikt. Een andere wens van Portaal was om de woningen op de begane grond te voorzien van vloerverwarming. Robert: “De woningen zijn met een beukmaat van 4,20 meter vrij smal. Door te kiezen voor vloerverwarming, zijn er geen radiatoren nodig en daardoor hebben huurders meer vrijheid om de woning naar wens in te richten.” Geen punt voor Van de Klok: zeker in combinatie met de stadsverwarming in de Waalsprong is vloerverwarming eenvoudig te realiseren. “We hebben daar ook al veel ervaring mee, onder andere door de groeiende vraag naar laagtemperatuurverwarming.”

Groot plezier voor kleine huishoudens

Buiten de genoemde aanpassingen is het concept BaseHome en de indeling ervan grotendeels gelijk gebleven. De woningen zijn geschikt voor een- een tweepersoonshuishoudens, en ook een klein gezinnetje kan er wonen. Daarmee voorzien deze compacte woningen in een grote behoefte. Wieke: “De groep een- en tweepersoonshuishoudens die op zoek is naar woonruimte is de afgelopen jaren enorm gegroeid in de regio. Dat heeft te maken met gezinsverdunning, maar ook met jongeren die als starter geen woonruimte kunnen vinden. Daar willen we vooral voor bouwen.” In Zuiderveld zijn al veel koopwoningen gerealiseerd, maar tot nu toe ontbrak er nog een aandeel sociale huurwoningen. “Voor de wijk is het belangrijk en goed dat die er nu welk komen”, benadrukt Wieke. “Ook voor de toekomst van de stad Nijmegen, die een ongedeelde stad wil zijn met een goede balans tussen sociale huur-, vrijesector- en koopwoningen. In een ontwikkeling als Zuiderveld heb je de kans om een gedifferentieerde wijk neer te zetten, waar iedereen een plek kan vinden en waarmee we bijdragen aan goed samenleven binnen de wijk. Daar zijn wij bij Portaal heel blij mee.”

Betaalbare kwaliteit

Vaak denk je bij woningen voor een- en tweepersoonshuishoudens aan appartementen, maar met de BaseHome-woningen van Van de Klok komen er in Zuiderveld nu ook grondgebonden eengezinswoningen voor de doelgroep. Woningen met een mooie uitstraling en een prima afwerking, bovendien. Opzoom architecten, die verantwoordelijk is voor het architectonische ontwerp, noemt de woningen in Zuiderwijk ‘hedendaags, elegant en gevarieerd’. Ze zijn opgebouwd uit een prefab betoncasco, met een schil van traditioneel metselwerk. Op de begane grond is een woongedeelte met open keuken. Op de eerste verdieping zijn twee slaapkamers en een badkamer en daarboven nog een open zolder. En dan is er ook nog een 9 meter diepe achtertuin met een buitenberging en een kleine voortuin, die grenst aan een Delftse stoep. In de gevels komen nestkasten voor gierzwaluw, vleermuis en een vogelvide. Op het gebied van energiezuinigheid voldoen de woningen vanzelfsprekend minimaal aan de eisen uit het bouwbesluit. Ze zijn goed geïsoleerd, gasloos en aangesloten op de stadsverwarming. Het hemelwater wordt in Zuiderveld overal bovengronds afgevoerd, ook hier. “Met elkaar zoeken we steeds naar de juiste balans tussen duurzaamheid, klimaatadaptiviteit, biodiversiteit, circulariteit en betaalbaarheid”, vertelt Stefan. “Dat laatste is uiteindelijk ook heel belangrijk, zeker gezien de krapte op de woningmarkt.” Wieke beaamt dat: “We zoeken steeds met elkaar naar wat mogelijk is, waarbij betaalbaarheid en kwaliteit belangrijke uitgangspunten zijn. We snappen heel goed dat alles wat te maken heeft met duurzaamheid belangrijk is, maar weten ook dat alles wat boven op de bestaande eisen uit het Bouwbesluit komt, geld kost. En de gemeente wil, net zoals wij, zo betaalbaar mogelijke woningen. Hoe mooi is het dan dat we in een project als dit toch nog een aantal duurzame aspecten hebben kunnen toevoegen.”

De volgende fase

Nu de eerste twee fases van Zuiderveld grotendeels afgerond zijn, kijken Van de Klok en Portaal samen naar ontwikkelingen in de derde fase, waarin Portaal 37 woningen wil realiseren. Stefan: “Van de Klok realiseert in de derde fase ook zo’n 50 koopwoningen. Het is natuurlijk mooi als we die ontwikkeling kunnen realiseren in combinatie met de ontwikkeling van huurwoningen voor Portaal, met hetzelfde team als nu. Zoiets levert beide partijen voordeel op.”

Fotografie: Hans Barten

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal