Emergo, inTex, Van Lossergroep, Kumij en KlokGroep ontwikkelden samen woningconcept Optimaat

Optimaat: optimaal wonen op maat voor kleine huishoudens

17 januari 2018

Hoeveel ruimte heb je nodig om prettig te kunnen leven? Voor steeds meer mensen is dat al lang niet meer de 400 m3 die lange tijd de standaard was in de sociale woningbouw. Gezinnen zijn niet meer zo groot als vroeger, recreëren gebeurt meer buitenshuis en kwaliteit van wonen is tegenwoordig belangrijker dan de grootte van het huis en de status die daarvan afstraalt.

Sterker nog: het aantal een- en tweepersoonshuishoudens met behoefte aan een compacte, betaalbare woning stijgt in de vier grote steden naar verwachting tot 50% in 2030. Van de Klok, inTex, Emergo, Van Lossergroep en Kumij ontwikkelden daarom samen Optimaat, dé opmaat naar optimaal en op maat wonen.

De nieuwe standaard

Compact, betaalbaar, duurzaam, energiezuinig en comfortabel, dat zijn de sleutelwoorden waarmee Optimaat deuren opent. De bouwkosten van de grondgebonden woningen zijn laag, ze zijn toepasbaar op bestaande funderingen, in te passen in vrijwel ieder stedenbouwkundig plan en de assemblagetijd is zeer kort. Tel daarbij op dat de woningen onderhoudsarm, energiezuinig én All-Electric zijn, en het is duidelijk waarom woningcorporaties nu al heel positief reageren op Optimaat. “Niet alleen vanwege de toenemende vraag naar dit soort woningen”, stelt Koos Wessels, directeur van Emergo, “ook vanwege de lage investeringskosten vergeleken met traditionele nieuwbouw. Dit is de nieuwe standaard.”

Eenvoudig in te passen

De houtskeletbouw woningen hebben een binnenwerkse maat van 6 bij 6 meter. “Ze passen eenvoudig op een kleine kavel, inclusief een berging”, vertelt Ferry Schreven, projectmanager bij Van de Klok. Doordat de woningen beschikken over een verdiepingsvloer en een vide is het gebruiksoppervlak 57 m2.

Hoge beleggingswaarde, lage investeringskosten

“Optimaat voldoet bovendien aan het Bouwbesluit”, vervolgt Koos. “De beleggingswaarde is daardoor veel hoger dan die van bijvoorbeeld de mobiele en tijdelijke ‘Tiny Houses’. Die worden in veel gevallen niet als vastgoed gezien en zijn daardoor moeilijk of niet financierbaar.”


Doordat Optimaat voorzien is van een vaste fundering, kunnen particulieren ook in aanmerking komen voor een hypotheek op de woning.

De woningen zijn al te realiseren voor een prijs vanaf 98.000 euro per woning (op basis van een blok van vier woningen), inclusief btw, aansluitkosten, berging, keuken, badkamer en leges. Dit is exclusief de grond en afhankelijk van de grondgesteldheid.

Vernieuwbouwen in plaats van theemutsen

“Het mooie is dat Optimaat ook toepasbaar is op een bestaande fundering”, voegt Ferry toe. In veel gevallen is het dan ook efficiënter om te kiezen voor de nieuwe Optimaat dan voor het plaatsen van een ‘energieneutrale theemuts’ over de bestaande woning, zoals Koos het treffend benoemt. “Ondanks een nieuwe theemuts aan de buitenkant, blijft de binnenkant van de woning ‘oud’. Bij vernieuwbouw met Optimaat worden zowel buiten- als binnenkant nieuw, waarbij we voortbouwen op de bestaande fundering of beganegrondvloer.”

Circulair, duurzaam en demontabel

Er is nog meer wat Optimaat interessant maakt. Alle materialen van Optimaat zijn bijvoorbeeld circulair en demontabel. Zelfs de prefab badkamers zijn geschikt voor hergebruik. Koos: “Vooral in krimpgebieden zoals Zeeland, Limburg en Oost-Groningen is de behoefte aan circulaire woningen groot. Optimaat-woningen kunnen in hun geheel ergens geplaatst worden als dat wenselijk is doordat mensen wegtrekken uit de gebieden.” Voor de houtskeletbouw gebruiken de co-makers alleen hout uit verantwoorde bosbouw. De woningen hebben een hoge isolatiewaarde en de pv-cellen wekken energie op. De EPC is in de basis 0,4. “Daarbij ontwikkelen we een palet aan mogelijkheden voor een nog lagere EPC en eventueel een energieneutrale Optimaat”, aldus Ferry. De betonnen vloeren, kunststof kozijnen, cementgebonden sidings en de optionele steenstrips zijn onderhoudsarm en duurzaam. “Er komt geen kwastje verf aan te pas”, vat Koos samen. “Ook dat is interessant voor woningcorporaties, want het kan een forse besparing opleveren in de meerjaren-onderhoudsplannen.”

Snel en doordacht maatwerk

Hoewel Optimaat een prefab concept is, is er geen sprake van dertien-in-een-dozijn woningen. De architect maakt een gevelbeeld op maat, passend bij het stedenbouwkundig plan en de eisen van Welstand. Er zijn diverse typen gevelbekleding mogelijk. De woningen zijn op verschillende manieren aan elkaar te koppelen: als rijwoningen en als dwarskappers, met de lage kant aan de voorkant of juist aan de achterkant, mede afhankelijk van de bezonning. Daardoor is er altijd een mogelijkheid om de aansluiting te vinden bij de bestaande bebouwing in de omgeving. Optimaat wordt behangklaar opgeleverd en daarnaast zijn er verschillende afwerkingspakketten. Optimaat wordt eerst volledig in BIM (Building Information Modelling) gemodelleerd. In het 3D Bouw Informatie Model (BIM) werken de co-makers vanuit hun disciplines integraal samen. Van de Klok is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en realisatie, inTex voor het ontwerp, Emergo Prefab voor houtskelet en casco, Van Lossergroep voor de installaties en Kumij voor de kozijnen. Koos: “Daarmee verkleinen we de faalkosten en versnellen we het bouwproces. Als de fundering en de NUTS-voorzieningen zijn aangelegd, assembleren we de woningen binnen een week, inclusief keuken en sanitair. Binnen drie weken kunnen we een blok woningen opleveren.”

De opmaat naar de eerste Optimaat-woningen

Naast het kantoor van Van de Klok verschijnen binnenkort twee geschakelde modelwoningen van Optimaat. Ook woningcorporaties kunnen tijdelijk een modelwoning laten plaatsen om huurders te laten zien wat de mogelijkheden zijn. Een parkeerplaats biedt daarvoor al snel voldoende ruimte. Met diverse opdrachtgevers lopen er gesprekken over de realisatie van Optimaat-woningen. Daarnaast speelt Optimaat een rol in projecten van Van de Klok. In het derde kwartaal van 2018 verwachten Ferry en Koos de eerste Optimaat-woningen op te leveren voor daadwerkelijke bewoning.

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal