Links: BIM-Manager Twan Dekkers met BIM-modelleur Jelte Schuurmans

Maak impact met BIMpact

25 november 2021

Ontwikkelen met in je achterhoofd de pijlers van het bouwbesluit waar je aan moet voldoen. Het is een dagelijkse herhaling van zetten voor de technisch ontwikkelaars en BIM-modelleurs. Zo ook voor BIM-modelleur Jelte Schuurmans en technisch ontwikkelaar Tijs Ahout.

Verduurzamen en digitalisering in de bouw is heden ten dage een hot issue en van wezenlijk belang. Dat wij, Nederlanders, na jaren als een van de BIM-koplopers te zijn geweest, nu langzaam worden ingehaald door landen als Engeland en Frankrijk, heeft te maken met het missen van een informatiestandaard vanuit de overheid. Iedereen is bezig om zijn eigen ‘bubbel’ met vaste partijen goed in te richten, maar juist de behoefte aan vaste nationale afspraken over het niveau waarop we met elkaar kunnen samenwerken is groot.

BIM-experts

Van de Klok heeft op het gebied van BIM met Twan Dekkers als BIM-manager een expert in huis. Hij wordt, samen met zijn team, door de (technisch) projectontwikkelaars bij het ontwikkelen van nieuwbouwprojecten grootschalig ingezet.

Jelte vertelt: “Nu we zijn aangesloten bij BIMpact, en zelfs hebben meegedacht over deze hulp-tool met verschillende collega’s, heb je hulp in handen dat automatisch op vier onderdelen je modellen toetst. Voldoe je aan de oppervlakteberekening, klopt de daglichttoetreding, is de luchtventilatie minimaal conform het bouwbesluit en klopt de spuivoorziening? De overige toets-uitkomsten voer je handmatig in via pop-up formulieren binnen de interface”.

Twan vult aan: “BIMpact geeft deze antwoorden waardoor je in een vroeg stadium de fouten uit je BIM-model kunt halen. Hierdoor wordt de foutmarge kleiner, het werkt efficiënter én voorkomt faalkosten.

Je zorgt voor tijdwinst omdat je niet steeds opnieuw je pakket met informatie op en neer hoeft te sturen naar een adviesbureau.

Wanneer alles voldoet aan de eisen van het bouwbesluit, kun je een automatisch rapport uit de Toetshulp genereren voor indiening van de omgevingsvergunning.

Mensenwerk

Het blijft mensenwerk want de tool vul je voor een gedeelte handmatig met gegevens. Voer je de verkeerde gegevens in, dan zullen er ook verkeerde resultaten uitrollen. Wij noemen dit ‘shit in = shit out’. We implementeren nu intern de BIMpact-tool. Wanneer de tool volledig is geïntegreerd bij de collega’s gaan we er extern mee aan de slag”. Vol enthousiasme eindigen we het gesprek en sluiten de heren af; “We zijn er blij mee”!

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal