Bieb1-kloksignaal2015©hansbarten.jpg

Studenten in de bibliotheek van de RUN

Bieb-kloksignaal2015©hansbarten.jpg

Claudia Simons, projectmanager UVB Radboud Universiteit en Martine Gulden, projectleider Studieomgeving

Alle verhalen

Bouwen in de bieb

02 januari 2016
Utiliteit Renovatie Column
Ruim driehonderd extra studiewerkplekken, ruimte voor ontmoeting, een verbeterd binnenklimaat en een overzichtelijke entreehal: ga er maar aan staan in een universiteitsbibliotheek die altijd open is, die altijd druk bezocht wordt en waar het zo stil mogelijk moet zijn. De Radboud Universiteit deed het. Samen met KlokGroep Bouw & Ontwikkeling ging ze de uitdaging aan om de omvangrijke verbouwing in de zomermaanden te volbrengen.

Het was alweer ruim tien jaar geleden dat de bibliotheek van de Radboud Universiteit in Nijmegen een flinke metamorfose had ondergaan. Het werd dan ook tijd voor nieuwe maatregelen om de bibliotheek aan te laten sluiten bij de huidige ontwikkelingen en de behoeften van de studenten. Het project werd in gang gezet. Via een aanbesteding kwam in december 2014 Inbo uit de bus als architect en eind mei 2015 KlokGroep als de uitvoerende partij.

Wensen en behoeften
De rode draad van het project: waar mogelijk meer studiewerkplekken en zo veel mogelijk bij iedere studiewerkplek een stopcontact. “Daarnaast wilden we het klimaat verbeteren”, vertelt Claudia Simons, projectmanager UVB Radboud Universiteit. “En ruimte voor ontmoeting creëren”, vult Martine Gulden, projectleider Studieomgeving, aan. “Bovendien wilden we de entreehal overzichtelijk maken voor de gebruiker die het gebouw binnenkomt.”

Overzichtelijke entree
In die entreehal stond oorspronkelijk een enorme balie, deels recht tegenover de buitendeur en dus op de tocht. Doordat veel processen in de bibliotheek geautomatiseerd zijn, was zo’n grote balie niet meer nodig. Aan de andere kant had de ICT-afdeling een tijdelijke plek in het gebouw. “De balies zijn nu gecentraliseerd en verplaatst”, laat Martine zien. “Ook de detectiepoortjes zijn verplaatst, zodat studenten niet meer via een omweg naar binnen of naar buiten hoeven.” Dat de eindgebruiker centraal staat, blijkt ook uit het gegeven dat in de Learning Zone op de begane grond zelfs een massagestoel is geïnstalleerd.

Koffie en een broodje
Op de eerste verdieping is ruimte gemaakt voor ontmoeting, er is een nieuwe instructieruimte gebouwd en natuurlijk zijn er hier ook studiewerkplekken bijgekomen. Een deel van de verdieping bestond eerst uit een smalle gang, met achter de wanden leeszalen en backoffice. De ruimte is helemaal opengebroken en er is een koffiecorner gerealiseerd. De tentoonstellingsruimte, die eerst in het souterrain stond, is verhuisd naar de koffiecorner. Martine: “De koffiecorner is helemaal nieuw. Het was een grote wens van de studenten om hier zo’n plek te hebben. In de avonduren en in het weekend is er verder niets open op de campus, terwijl studenten dan toch een broodje willen kunnen kopen.”

Verbeterd klimaat
In het souterrain is de klimaatverbetering de belangrijkste aanpassing en de vervanging van de vloerbedekking de meest opvallende. Verder is hier een balieruimte omgebouwd tot ruimte voor studiewerkplekken. Claudia: “Op dit moment wordt er nog gewerkt aan het inregelen van het klimaat op de verdiepingen. Vooral in de stilteruimtes moet het eigenlijk muisstil zijn, daar mag je de installaties niet horen, terwijl je er wel voldoende ventilatie wilt hebben. Dat blijkt in de praktijk heel lastig.”

Niet de meest handige periode
Voor de start van het nieuwe schooljaar 2015-2016 moesten alle ruimtes weer bruikbaar zijn. “We hebben het gehaald”, vertelt Claudia. “Het heeft wel veel moeite gekost om met de strakke planning in de bouwvak te bouwen. De bouwvak is niet de meest handige periode om te bouwen. Bouwers hebben dan vakantie, maar ook de mensen van de universiteit die beslissingen moeten nemen.” Toen de werkzaamheden begonnen, was het bovendien tentamenperiode. Martine: “Dan moet het stil zijn en is het bovendien erg druk op de campus. We hebben dat opgelost door achter de schermen te beginnen, een deel van de ruimte te sluiten en op andere plaatsen in het gebouw tijdelijke werkplekken te maken.”

Tevreden met het resultaat
“Het eindresultaat is goed”, besluit Claudia. “We zijn tevreden over hoe het geworden is en we hebben veel positieve reacties gekregen. Ondanks de uitdagende planning en de problemen waar we tegenaan liepen, is de communicatie altijd heel open geweest en was er vertrouwen in elkaar.” Op 8 december 2015 is de verbouwde bibliotheek officieel geopend.

 

Links Martine Gulden, Projectleider Studieomgeving
Rechts Claudia Simons, Projectmanager UVB Radboud Universiteit
Foto: Hans Barten