Aron Bogers (Inbo) en Bauke Robijn (SPF Beheer) voor de locatie waar het nieuwbouwcomplex verrijst
Aron Bogers, architect, partner en bestuurder bij Inbo
Bauke Robijn, fundmanager Vastgoed bij SPF Beheer

Avenu 1895: modern wonen op een historische plek in Arnhem

29 mei 2018

Aan Boulevard Heuvelink in Arnhem, op het achterterrein van het voormalige Rijn-IJsselcollege realiseren Van de Klok en Draisma 123 appartementen in diverse woonoppervlaktes. Ook transformeren zij de monumentale ambachtsschool tot 40 loftwoningen. Oud en nieuw komen hier op subtiele wijze samen. In een prachtig project dat een stukje stad teruggeeft aan Arnhem, aan de rand van het centrum.

Van de Klok verwierf samen met twee partners de school en het terrein erachter en verkocht de grond aan het Spoorwegpensioenfonds (SPF) en Stichting Pensioenfonds Openbaar Vervoer (SPOV). Van de Klok en Draisma transformeren met co-makers het schoolgebouw en realiseren de nieuwbouwappartementen op het terrein erachter voor SPF Beheer bv, die optreedt namens Stichting Pensioenfonds Openbaar Vervoer en Stichting Spoorwegpensioenfonds. SPF is dan ook vanaf de start van het project betrokken bij de ontwikkeling. Hetzelfde geldt voor het architectenteam van architectuurbureau Inbo dat de nieuwbouwappartementen ontwerpt, en de landschapsarchitect van Felixx die de openbare ruimte voor zijn rekening neemt. Volgens Bauke Robijn, fundmanager Vastgoed bij SPF Beheer, schuilt in dit co-makerschap een groot deel van het succes van dit project.

Samen aan tafel vanaf het begin

“Alle partijen zaten vanaf de eerste plannen samen aan tafel. Dat gebeurt niet vaak en hier ging het heel goed”, vertelt Bauke.

We konden vanaf het begin meedenken over mogelijkheden en onmogelijkheden.

Aron Bogers, architect, partner en bestuurder bij Inbo, erkent dat deze manier van werken alle partijen veel voordelen oplevert: “We maken samen in BIM een 3D-model waarin al heel veel informatie zit voor de co-makers. Doordat co-makers al vroeg in het traject betrokken zijn en zorgvuldig hun expertise kunnen inbrengen, zit er een consistentie in de kwaliteit. Het is één doorlopend traject vanaf het begin. Dat levert voordeel op in de aansturing van de bouw en vermindering van de faalkosten. Van de Klok is daar stappen in vooruit. Ik verwacht dat je dat ook in dit project gaat zien.”

Vasthouden aan wat belangrijk is

SPF stuurt in dit project niet zozeer op het stedenbouwkundige aspect en het realiseren van zoveel mogelijk woningen tegen een zo laag mogelijke prijs, maar vooral op het resultaat voor de gebruiker. “Het is de kunst om vast te houden aan wat je belangrijk vindt”, stelt Bauke. “Voor ons geldt: hoe fijn vindt de gebruiker het? Hoe beter het product, hoe hoger ons rendement. Daar zit onze winst.” Bauke waardeert het dan ook dat ook Van de Klok en Draisma zich blijven inzetten voor die kwaliteit. “Dat voel je: dit wordt een plek waar ik zelf graag zou willen wonen. Het is een van de mooiere projecten waar ik bij betrokken ben geweest. De combinatie van een oud pand en het nieuwe gedeelte erachter, de tuin ertussen, de interactie tussen de gebouwen, het ontwerp, de lay-out, de plattegronden en de gebruiksvriendelijkheid, die maken dit project opmerkelijk.”

Mooie confrontatie van tijdsbeelden

“Het is een heel bijzonder project”, vindt ook Aron. “De rand langs de rivier heeft van oorsprong een industrieel karakter en een historie vanuit de 19eeeuw, intussen vermengd met woongebieden. Die confrontatie van verschillende tijdsbeelden maakt het interessant.” De architectuur van de nieuwbouw is vrij ingetogen om de mooie school en andere karakteristieke elementen in de buurt het beste uit de verf te laten komen. “De omgeving is al bijzonder genoeg”, zegt Aron. “Door te bepalen hoe je de woonblokken neerzet, bepaal je wel hoe alles met elkaar ‘praat’ en welke plekken die gebouwen máken.” Het resultaat is een moderne invulling van het gebied met vier gebouwen, opgetrokken uit ambachtelijk metselwerk. Een blok is licht gestuukt en wordt begroeid. En één gebouw valt op door een bijzonder architectonisch hoogte-element bovenop het gebouw, een licht accent met veel glas en aluminium.

Hoogwaardige tuin in een opgave met grote dichtheid

Een van de grote kwaliteiten van het plan is dat het gebied openbaar toegankelijk wordt, als onderdeel van de stad. Aron: “De landschapsarchitect heeft een collectieve tuin ontworpen met een hoogwaardige kwaliteit. Iedereen die hier straks woont ervaart de ruimte tussen de gebouwen. Rust midden in de stad, zo’n plek waar je je erover verbaast dat je er opeens vogels hoort. Ook voorbijgangers kunnen de tuin in wandelen en het blok doorkruisen.” Het was een behoorlijke puzzel om dat allemaal voor elkaar te krijgen in een opgave met een grote dichtheid, geeft Aron toe. “De truc is om met elkaar, dus met de ontwikkelaar, de belegger en de dienst Stedenbouw steeds de afstemming te blijven zoeken, de ideeën erin te houden en beter te maken. Dat vraagt om uithoudingsvermogen.” Een van de puzzelstukken kwam op zijn plaats door het parkeren ondergronds in een kelder op te lossen, met de hoogwaardig vormgegeven tuin op het dek. Verder kenmerkt het plan zich door bijzondere plattegronden met royale afmetingen en ruime balkons. Zo komen er onder andere appartementen aan een corridor, over de volle breedte van 10,80 meter grenzend aan de mooie tuin. “Er gebeurt in dit gebied van alles en er worden mooie dingen gedaan, maar dit is wel het chicste project”, besluit Bauke trots.

Planning

De bouw van de nieuwbouwappartementen is in mei 2018 gestart. De oplevering wordt medio 2020 verwacht. De oudbouw is al eerder gereed, eind 2018. De pensioenfondsen gaan de woningen verhuren aan voornamelijk een- en tweepersoonshuishoudens.


Fotografie: © Hans Barten

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal